slideshow04

Основно образовање

Основна школа „ Вук Караџић“

Школа је основана 1957.године, због оснивања и развоја Фабрике аутомобила, која је почела са радом 1953.године. Седамдесетих година школа је радила у три смене, па је 1974. године дограђен и један део зграде.

И ако се последњих година број ученика смањује и даље је највећа градска основна школа, у којој школске 2008/9 године наставу похађа 904 ученика.

За постигнуте резултате у образовном раду Школа је добила велики број награда. Школа има библиотеку, ђачку кухињу, кабинете. Недостаје фискултурна сала.

Настављајући школовање бивши ученици О.Ш.“Вук Караџић“ постали су признати научници универзитетски професори, спортисти, лекари, радници.

Контакт:
О.Ш.“Вук Кaраџић“Прибој
Телефон: 033 452 087 
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Основна школа „ Бранко Радичевић“

Оскудни архивски подаци говоре да је школа почела са радом 1888. године, када је Прибој био мало гранично насеље према Босни. До 1905.године припадала је манастиру Бањи.

Након Првог светског рата настава се одвијала у просторијама бивше аустроугарске касарне на Зеленцу. Са радом је престајала током Другог светског рата када се у зграду школе уселила немачка војска. Касније у овој школи била је италијанска болница.

Период развоја васпитно образовног програма почиње након рата. У целокупном развоју школства у Прибоју ова школа одиграла је значајну улогу у развоју основног а делимично и средњег образовања.

Седиште садашње школе је у старом делу Прибоју. Школа располаже са специјализованим учионицама-кабинетима, библиотеком, ђачком кухињом. Ученици ове школе редовно освајају награде од општинских до републичких такмичења.

Школске 2008/2009 године у школским клупама је 614 ученика.

Контакт:
О.Ш.“Бранко Радичевић“
Телефон: 033/445- 437
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Основна школа „Десанка Максимовић“

Најмлађа основна школа у Прибоју, основана је као „Трећа основна школа“ у пролеће 1988.године, а од 1993 године носи име славне песникиње Десанке Максимовић.

Школа је у првој години оснивања имала 700 ученика. Број ученика је у сталном паду. У школској 2008/9 години у школским клупама је 502 ученика. У матичној школи је 484, а у издвојеним одељењима у Забрђу четири и Сјеверину 14 ученика .Издвојена одељења су четвороразредне школе.

За 20 година постојања осмогодишње школовање у ОШ„ Десанка Максимовић „ завршило је 1539 ученика.

Школа има савремено опремљену мултимедијалну учионицу. Ученици О.Ш„ Десанка Максимовић „ постижу запажене резултате, на предметним такмичењима знања, од општинских до републичких.

Контакт:
О.Ш.“ Десанка Максимовић“
Телефон: 033/445- 553
e-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Основна школа „Благоје Полић“ у Кратову

Школа је почела са радом 26.новембра 1922. године као четвороразредна школа.Те године у школу је уписано 52 ученика. Од школске 1959/60 прераста у осмогодишњу школу са издвојеним одељењима у Брезнима, Јелачи и Челицама када је у школским клупама било 400 ученика.

Због смањења броја ученика укинута су издвојена одељења у Брезнима и Јелачи. У школској 2008/9 години ова школа има 53 ученика.

Наставу у матичној школи у Кратову похађа 49 ученика, а у издвојеном одељењу у Челицама 4 ученика. Школа је солидно опремљена наставним средствима са специјализованим учионицама и кабинетом информатике. Наставни кадар је млад и стручан и на нивоу је градских школа.

Ученици ове сеоске основне школе у последње две године на пријемним испитима за упис у средњу школу постижу резултате који су изнад регионалног и републичког просека.

Контакт:
О.Ш.“Благоје Полић“ Кратово
Телефон: 033 46 048 
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Oсновна школа “9.мај „ Саставци

Школа је почела са радом 1960. године у новосаграђеној згради у Саставцима. До 22.децембра 1973. године носила је назив „19.децембар„ и у свом саставу имала издвојена одељења у Забрњици, Крајчиновићима и Бучју као осморазредне школе.

Четвороразредне школе биле су у Крњачи, Булићима, Бучју 1, Калуђеровићима, Хер-Голешима, Касидолима, Међуречју, Црнуговићима, Заостру и Ритошићима. Школу су похађали ученици са подручја Србије Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Од 27.октобра 1973 године школа мења назив у Основну школу „9.мај„ Саставци. Због смањеног броја ученика у школској 2008/9 години наставу похађа 97 ученика.

У матичној школи је 54, у издвојеним четвороразредним одељењима у Хер Голешима три и Заостру два ученика. У осморазредним одељењима у Забрњици и Крајчиновићима по 19 ученика.

Школа има кабинет информатике са мултимедијалном учионицом

Ђачке кухиње у Саставцима, Забрњици и Крајчиновићима не раде због малог броја ученика .

Контакт:
О.Ш.“9.мај“ Саставци
Телефон: 033/47-208
e.-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Основна школа „Никола Тесла „ Бања

Основна Школа „Никола Тесла“ најстарија je школа у Прибоју и југозападној Србији. У историју образовања ушла је захваљујући чувеном манастиру Св.Никола на Бањи која је под његовим окриљем започела рад 1853.године. 

У једној од просторија конака, први учитељи и емисари културе и просвећености почели су описмењавање мештана. Настава се изводила дискретно у виду обуке манастирских ђака за литургијске и друге сакралне обреде. Резултати су били скромни због необучености учитеља, недостатка књига и наставних планова.

Захваљујући учитељу Вуколи Госпићу 1936. године саграђена је школска зграда. Новији део зграде, дограђен је 1969. године. Школа је опремљена према свим критеријумима који су неопходни за редовно одвијање наставе. Има кабинет информатике, ђачку кухињу, а у школском дворишту су два уређена терена за мале спортове.

У школској 2008/9 години у школсим клупама је 151 ученик. У матичној школи 135, а у издвојеном одељењу у Калафатима 16 ученика.Издвојено одељење у Мажићима је затворено.

Контакт:
О.Ш.“Никола Тесла„ Прибојска Бања
Телефон: 033/451-118
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели." target="_blank" title="О.Ш.“Никола Тесла„ Прибојска Бања">Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.