slideshow04

Прибој на мапи најинтересантнијих дестинација у Србији

Захваљујући заљубљеницима у природне лепоте и историјске знаменитости, Прибој се овог лета нашао на Google мапи најинтересантнијих дестинација у Србији.

Наиме, током августа општину Прибој посетила је неформална група заљубљеника у лепоте и занимљивости Србије из Београда, и обишла најинтересантније и најдоступније локалите прибојске општине. Домаћин им је било ЖПД "Љесковац" и председница прибојских планинара Валентина Токовић.

Тако су ови ентузијасти лепоте наше земље на подручју прибојске општине посетили тврђаве "Јагат" на Бићу, тврђаву " Јеринин град" у Сјеверину тврђаву Оштрик у Прибојским Челицама, тврђаву "Градина" у Кукуровићима, рудник "Јармовац", село Црнетиће, затим пећине "Стан" и "Градац" и видиковац "Литица" на Лисјој стени, испосницу у кањону реке Бјеличковице, ископине у Крајчиновићима и Црквине код Болнице, неолитско насеље Челина на падинама Бића, гробницу код бивше текије у Сјеверину, изворишта киселе воде у долини Поблаћнице, цркву Св. Архангела Михаила у Поблаћу, Хасан-агину џамију у Старом Прибоју, музејску поставку у Завичајном музеју у Прибоју...

Посетили и одушевили се, али и направили видео снимке, овековечили ове локације фотогафијама и све то поставили на сајт www.rutizam.com, који сами уређују и на коме је преко 1500 дестинација из наше земље. Све предложене локације из општине Прибој су обележене, односно маркиране, и тако приближене потенцијалним туристима, планинарима, заљубљеницима у природу и културно - историјске знаменитости.

Према речима једног од ентузијаста који је посетио и бројне локалитете у општини Прибој Рада Весовића из Београда, само за неколико дана на Google мапи према интересовању посетилаца сајта међу бројим локалитетима из Србије, издвојило се чак пет прибојских дестинација, као што су тврђаве Јагат, Сјеверин, Оштрик и село Црнетићи, рудник бакара "Јармовац".

"Запазили смо изузетно ангажовање Завичајног музеја Прибој на извођењу археолошких радова и конзервације локација, али смо приметили и потпуно отсуство путоказа и информационих панела, као и недовољно квалитетне приступне путеве. Сматрамо да по бројсности и разноврсности археолошких локација кроз векове, односно тврђава у окружењу, Прибој спада међу најинтересантнија подручја унутрашњости Србије (Нови Пазар, Ниш, Рудник), док је по високим врховима који га окружују, јединствен." изјавио је Раде Весовић.

На сајту су означене све локације маркерима, а кликом на маркер добијате и додатне информације односно податке о самој локацији, а ако су ови ентузијасти и постили назначене локалитете, добићете и фото галерију са лица места.

И ова заједничка акција Београђана и прибојских планинара, уродила је плодом. На практичан начин и бесплатно, промовисала је наш крај и његове природне лепоте али и културо-историјске знаменитости, и што је још битније - приближила их потенцијалним туристима, из земље и света и још једном показала да смо и прелеп и знаменит крај, али и у целини, недовољно и посећена, а тиме и неискоришћена туристичка дестинација, те да је ова грана привреде итекако значајна шанса за развој ове средине кроз упражњавање готово свих видова туризма.

Више о обиђеним локалитетима ентузијаста који су посетили Прибој можете погледати на сајту www.rutizam.com.

kukurovici ostro rutizam