slideshow04

Пуштен у рад котао на пелет у О.Ш. "Никола Тесла" у Прибојској бањи

Са почетком нове грејне сезоне у општини Прибој бележимо и нови инфраструктурни успех.У ОШ "Никола Тесла" у Прибојској Бањи, данас пуштен у рад котао на пелет,па је тако и ова васпитно - образовна установа,као и свих пет градских школа,досадашње фосилне енегенте,угаљ и дрва,заменила - савременим енегентом - биомасом.

Реконструисану котлраницу у овој школи, у среду, 23. октобра, обишли су и челни људи општине, Лазар Рвовић и Саша Василић, као и директор ЈП "Топлана" Прибој Зоран Ратковић. Уз квалитетније грејање, значајен уштеде у буџету школе односно Општине, као оснивача, ништа мање није занемарљив ни еколошки ефекат.

kotlarnica pribojska banja

- Локална самоуправа наставља са започетом активношћу замене фосилних горива у котларницама са биомасом. После пет градских школа, то смо на почетку ове сезоне ево учинили и у Школи на Бањи. Општина је издвојила око 4 милиона динара за ову рекоснтрукцију, а уградњом новог котла учионице ће бити загрејаније, а Општина ће имати и уштеде у свом буџету. Поред,тога можда је и значајнији еколошки ефекат, чистији ваздух за нашу децу и све грађане ове средине. Општина Прибој ће и даље према свом утврђеном плану наставити са реконструкцијом котларница и заменом фосилних горива биомасом - рекао је Василић.

Уградњом новог и савременог котла одахнули су у најстаријој школи у општини Прибој, али и у овом крају. Свих 65 ученика са својим учитељима и наставницима, захваљујући разумевању локалне самоуправе, сада има континуирано грејање и на адекватан начин загрејане учионице - захвалан је директор ОШ "Никола Тесла" у Прибојској Бањи Никола Тошић.

У општини Прибој ово је трећа котларница на биомасу,укупне снаге непуних 3 мегавата, каже директор

ЈП "Топлана" Зоран Ратковић. Поред ОШ "Бранко Радичевић", у старом Прибоју, у којој котларница на биомасу ради већ пар година, 22. октобра је пуштена у рад и котларница за 4 школе у новом делу града, дечји диспанзер и амбуланту у Дома здравља у Новом Прибоју, котларница у ОШ Никола Тесла" у Прибојској Бањи је трећа по реду где је угаљ, као најапрљавији енергент замењен - биомасом - сумира досадашње активности директор Ратковић

Нови котао у котларници ОШ Никола Тесла у Прибојској Бањи олакшао је и рад ложачима и који сада, како кажу, на много лакши и чистији начин, боље загревају просторије своје Школе.Некада смо трошили и до 100 тона угља, терали и тоне шљаке, а сада ће све бити лакше, а грејање боље - каже ложач Радомир Полић

Поновимо на крају, локална самоуправа наставља активности на обзебеђењу квалитетнијег и јефтинијег грејања, на даљиснки систем, и то уз значајно побољшање еколошске ситауције у граду. У току су и активности на припремама за изградњу градске топлане, такође на биомасу, а план је да се и на исти начин рекоснтруише котларница за Општу болницу и Дом здравља Прибој.