slideshow04

Одржана 79. седница Општинског већа

Већници општине Прибој заседали су у среду, 27.маја, по 79.пут у овом сазиву, односно први пут после проглашења пандемије корона вируса, јер су у међувремену седнице одржаване телефонским путем. Да би се испоштовале мере заштите, седница је одржана у Малој сали Дома културе.

Чланови Општинског већа прихватили су први ребаланс Буџета општине Прибој, у износу од 202.803.000,00 динара односно 15,6 одсто у односу на основну Одлуку, па сада Буџет Општине износи 1.495.321,000,00 динара. Повећање се у највећем делу односи на капиталне пројекте које финансира Република, а чија реализација је извесна у овој години. То су између осталог реконструкција и пренамена школе у Бучју, реконструкција градске пијаце у Старом Прибоју, реконструкција градске канализације, уређење пешачко-бициклистичке стазе у Старом Прибоју, изградња Спортско-рекреативне зоне на Бањи, постављање нове фасаде, столарије и кровног покривача на Дому културе, инвестициони радови на објектима ПУ „Невен“, уређење Жидовске градине, модернизација Општинске управе, организација јавног превоза, извођење јавних радова, помоћ развоју школског спорта.

opstinsko vece 27 05 20

Општина Прибој и даље предузима конкретне мере у подстицању наталитета, па је Општинско веће прихватило предлог одлуке о финансијској помоћи породици са децом. Тако ће локална самоуправа и даље једнократно исплаћивати 20 хиљада за прво, друго, четврто и свако наредно дете, а за свако треће дете породица ће бити помогнута са 50 хиљада динара.

Очување здраве животне средине, подизање еколошке свести, чист ваздух који удишемо и здрава вода коју пијемо, биће приоритети и овогодишњег Програма Општинског фонда за заштиту животне средине. Добра вест је и да уз постојеће мерне станице ваздуха, ускоро добијамо нових шест или чак дупло више, јер је уз квалитет битна и права и тачна информација о стању екологије, а значајна пажња и овога пута биће усмерена на едукацију и подизање еколошке свести грађана.

Прихваћен је и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Прибој, који чини 83,9 хектара обрадивог пољопривредног земљишта и 2054,72 хектара осталог пољопривредног земљишта, које се може издавати у закуп заинтересованим пољопривредницима.

Чланови већа похвалили су Годишњи извештај о остваривању циљева уштеде енергије у јавним објектима, поготову у реконструисаним школама, новим котларницама на биомасу, где се дрвна сечка показала три пута јефтиније него мазут, а тек се значајне уштеде очекују реконструкцијом Дома културе, заменом ЛЕД сијалица у јавној расвети.

Прихваћен је и предлог Статута новоформираног Центра за развој услуга социјалне заштите, Извештај о раду Општинског правобранилаштва општине Прибој за 2019.годину, као и Извештај о раду Туристичке организације Прибој.

По речима већника, у области туризма резултати последњих година су заиста видљиви, остварена је и добра сарадња са ресорним министарством туризма, што је имало за резултат значајна улагања државе у многе пројекте, као што су Рибарско насеље на Потпећком језеру, обезбеђење ваучера за смештане капацитете у Прибојској Бањи, као и инвестиције чија реализација следи ових дана – реконструкција школе у Бучју или изградње стазе здравља у Старом Прибоју. Све повољнији туристички амбијент употпуниће и и хотел који се реконструише у старом граду са 4 звездице, као и један део који ће имати и свих 5 звездица.

Дневни ред седнице можете погледати овде.