slideshow04

Vesti

Film "Kralj Petar Prvi" u pribojskom Domu kulture

Projekcije: 05.03.2019. (utorak) u 12:00h, 17:00h i 20:00h.
Ulaz 100 dinara.

film kralj petar prvi

Dugo najavljivani film "Kralj Petar Prvi", čiju režiju potpisuje Petar Ristovski, a koji je rađen po romanu Čarape kralja Petra, Milovana Vitezovića objavljenog 1994. godine, stiže u pribojski bioskop.

Film je rađen po scenariju Mihajla Vitezovića, Vladimira Simića i Vladimira Ćosića, a glumačku ekipu čine Lazar Ristovski, Milan Kolak, Danica Ristovski, Radovan Vujović, Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Marko Todorović i Tanasije Uzunović.

Centralna ličnost filma je Petar Karađorđević, kralj koji je kao mlad proteran iz Srbije od strane suparničke dinastije Obrenović.

Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada. Spletom istorijskih okolnosti, vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne dâ da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Posle dve herojske bitke na Ceru i Kolubari, vlada donosi odluku da je povlačenje neminovno.
Tokom mučnog povlačenja preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka pronalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.
Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido – ostrva smrti ali i srpskog vaskrsnuća! Pred smrt, Petar Prvi podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac.
Na samrtnoj postelji ima jednu želju: da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.