slideshow04

Vesti

Održana promocija IPA programa u Priboju

Informativna sesija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014. – 2020. održana je u sredu u Priboju u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije i Kancelarije za evropske integracije Crne Gore, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić istakao je značaj sredstava dodeljenih kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora za opštinu Priboj, u cilju unapređenja društveno – ekonomskog razvoja pograničnog područja.

„Mi smo se kao i 34 opštine priključili programu EU Progres i u okviru tog programa dobili smo sredstva u iznosu od 159.235 evra za adaptaciju Omladinskog centra u Priboju, Zavičajnog muzeja Priboj, nabavku kontejnera za prikupljanje čvrstog otpada u vrednosti, a pre toga opština Priboj dobila je sredstva u ukupnom iznosu od 327.400 evra za rekonstrukciju visećeg mosta i nadogradnju dečije ambulante i projektor za prečišćavanje otpadnih voda”, istakao je Vasilić dodajući da je to samo jedan mali deo projekata koje su uradili sredstvima dodeljenih kroz IPA Program.

„Kada je IPA Program prerastao u Evropski progres i mi smo i dalje nastavili sa projektnim aktivnostima. Izvojio bih samo neke od njih, a to su rekonstrukcija javne rasvete u Priboju, rekonstrukcija upravne zgrade u industrijskom parku Slobodna zona i dobili smo jedan značajan postrek za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti. Sve ukupno kada se sabere, kroz projekte Evropskog progresa dobili smo 383 hiljade evra”, izjavio je Vasilić.

Jovan Jovović iz Kancelarije za evropske integracije Crne Gore istakao je da je ovaj poziv nastavak uspešne prekogranične saradnje između Crne Gore i Srbije započete još 2008. godine u okviru koji su od početka saradnje do 2018. godine kroz četiri javna poziva za dostavljanje predloga projekata ugovoreno 43 projekta ukupne vrednosti 9.6 miliona evra.

„Projekti su realizovani ili se još uvek realizuje u oblastima kulture i turizma, zdravstvene zaštite, ekonomske saradnje, socijalne inkluzije, zaštita životne sredine i prevencije od rizika. Do sada su ovi projekti rezultirali otvaranje novih radnih mesta novim servisima socijalne zaštite, nabavku opreme, infrastrukturnim intervencijama, unapređenje vodovodne infrastrukture, opremanje službe spašavanja, opremanje zdravstvenih ustanova, obnovom verskih objekata, kao i podrškom kulturnih manifestacija”, rekao je Jovović dodajući da se nada da će interesovanje za drugi poziv biti na nivou predhodnog poziva kada je iznos traženih sredstava za predložene projekte bio deset puta veći od raspoloživog.

„To jasno ukazuje na spremnost institucija i organizacija iz obe države da zajednčki identifikuju potrebe i izazove, sarađuju u pripremi projekta, a kasnije i u njihovoj realizaciji a sve sa ciljem dodatnog unapređenja kvaliteta života ljudi u oblastima obuhvaćenim programima.”, kazao je Jovović.

Jelena Šarčević, predstavnik tela za ugovaranje i finasiranje projekata iz sredstava Evropske unije, iz Ministarstvo finansija Republike Srbije kazala je da su oni dobili zaduženje i veliku odgovornost da raspolažu sredstvima Evropske unije u čijem decentizovanom sistemu funkcionišu od 2014. godine.

„Što se tiče programa prekogranične saradnje prepoznati smo u regionu kao telo za ugovaranje koje je sposobno da bude nadležno telu za ugovaranje za tri programa prekogranične saradnje. U toku nam je u implementaciji 200 ugovora, tako da se još uvek nosimo vrlo dobro sa odgovornošću koja nam je data”, rekla je Šarčević.

Inače, Drugi poziv za podnošenje predloga projekata okviru IPA Programa prekogranične saradnje raspisan je 12. septembra tekuće godine i trajaće do 27. decembra 2019. godine.

Izvor: RINA i PP Media

ipa program prezentacija priboj 2019