banner telefoni naslovna

Vesti

Otvorena toplana na biomasu za škole u Novom Priboju

U Priboju je danas, 22. oktobra na svečan način puštena u rad toplana na biomasu snage 1,8 MW koja će grejati prostorije dve osnovne škole - OŠ "Desanaka Maksimović" i OŠ "Vuk Karadžić" i dve srednje škole - Gimnaziju Priboj i Mašinsko - elektrotehničku školu, zatim Dečji dispanzer i Ambulantu za odrasle Doma zdravlja u Novom Priboju. Vrednost toplane, koja će kao energent koristiti drvenu sečku, je 126 miliona dinara, a koju je finasirala Vlada Srbije preko svoje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Činu svečanog puštanja u rad novizgrađene toplane na biomasu, pored čelnika opštine Priboj prisustvovali su i predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, predstavnici susednih gradova i opština i njihovih javnih preduzeća, zatim predstavnici Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti, predstavnici izvođača radova, nevladinog sektora...

- Danas je značajan dan za opštinu Priboj, učenike i zaposlene u školama u Novom Priboju,kao i organizacionim jedinicama Doma zdravlja u ovom delu grada, jer od danas dobijaju sigurnije i kvalitetno grejanje svojih prostorija na daljinski sistem - rekao je predsednik opštine Priboj Lazar Rvović. Vremena smrzavanja, zbog lošijeg grejanja ranijih godina su za nama,jer se radilo o staroj i dotrajaloj opremi. Školarci će sada imati odlično grejanje, svi Pribojci čistiji vazduh, a Opština značajne uštede u svom budžetu - dodao je Rvović i naglasio da je Priboj, među prvima u Srbiji, zahvaljujući tehničkoj podršci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i finasijsku podršku Vlade Srbije, krenuo u zamenu fosilnih goriva biomasom, i za 6 godina evo stiglo se do druge faze i druge toplane, pored one u Starom Priboju koja već nekoliko godina uspešno funkcioniše. U trećoj fazi, naredne godine, sledi izgradnja gradske toplane i rekonstrukcija kompletnog toplovodnog sistema, pa će naš grad opet prvi u Srbiji preći u potpunosti na biomasu koja se proizvodi upravo u našoj sredini - rekao je Rvović.

- Nama je drago da prisustvujemo ovakvim događajima kada se puštaju u rad nove i savremene toplane na biomasu, umesto dosadašnjih na ugalj i mazut, a Priboj je pionir tog procesa u Srbiji i buduća lokomotiva razvoja bioenergije u našoj zemlji - rekla je Milica Vukadinović, rukovodilac GIZ-ovog projekta održivog tržišta bioenergije u Srbiji. Vaša Opština imala je viziju, da se u funkciji grada i svojih građana, koriste sopstvni resuresi, da se poštuje ekološki aspekt, ali i ekonomska računica. - naglašava Vukadinović i dodaje, da je ova kotlarnica i primer mini mreže više korisnika daljinskog grejanja sa jedne kotlarnice na biomasu, i da tako Priboj krupnim koracama ide u susret novim tehnologijama i ekonomsko i ekološki i opravdanim rešenjima - zaključila je Millica Vukadinović.

- Ono što smo započeli pre 6 godina, evo polako se konkretizuje - zadovoljan je Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj i koordinator ovih projekata prema Vladi Srbije i njenoj Kancelariji za javna ulaganja kojima odaje veliku zahvalnost, što su prepoznali potrebu Priboja za ovakvim rešenjima i finasijski pomogli njihovu realizaciju. Uz sve iznete aspekte značaja toplane na biomasu za našu lokalnu samoupravu, Vasilić ističe i vrlo značajno otvaranje novih radnih mesta, ne samo u sistemu toplane, nego i u proizvodnji peleta i drvne sečke, upravo na našem području, što će svakako doprineti boljem standardu naših građana. U toku su aktivnosti i na početku izgradnje i gradske toplane, ali i izrada projekta za kotlarnice na biomasu u Bolnici i Domu zdravlja Priboj, čime će se u potpunosti fosilna goriva za daljinsko grejanje u Priboju zameniti biomasom - kaže Vasilić

Pre svečanog puštanja u rad toplane na biomasu u Novom Priboju, za radnike pribojske toplane, ali i susednih opština koje su u proceduri za izgradnju istih u svojim sredinama, uz prisustvo predstavnika nemačke organizacije GIZ i RRA Zlatibor i Radne grupe za promociju održive bioenergije u Zalatiborksoj oblasti, u sali Omladinskog centra u našem gradu, održano je predavanje o Kontroli i karakteristikama biomase, u ovom slučaju drvne sečke kako bi u svojim toplanama proizvodili što bolje i efikasnije grejanje, a u dogovoru sa proizvođačima, obezbedili i što kvalitetniji energent.

Edukativno predavanje, na temu "Kontrola kvaliteta drvne sečke" sa konkretnim primerima drvne sečke u novizgrađenoj toplani u Novom Priboju, održali su Marko Janjušević, energetski menadžer opštine Priboj i Đorđe Marić stručnjak za ovu oblast iz Srbijašuma.

toplana na biomasu 1 8 MW