slideshow04

Vesti

Otvoren Festival "Dani Danila Lazovića"

U Priboju je juče 22. oktobra počeo sedmi po redu festival „Dani Danila Lazovića“, u znak sećanja na velikog barda jugoslovenskog i srpskog glumišta, pribojca, Danila Lazovića. Organizatori ovog značajnog i sve popularnijeg festivala su Dom kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajni muzej Priboj,a pokrovitelj je Opština Priboj.

Festival će i ove godine okupiti veliki broj poznatih glumaca,filmskih i pozorišnih radnika, a najviše će uživati pribojska publika tokom četiri festivalska dana.Za razliku od prošle godine,kada je akcenat bio na mladim glumcima, ove godine Festival „Dani Danila Lazovića“ je posvećen doajenima srpskog glumišta. Tako će pribojska publika biti u prilici da uživa u njihovim nastupima na daskama što život znače, ali i da u amfiteatru pribojskog Muzeja razgovara sa najvećim srpskim glumcima, i tako ih još bolje upozna.

A upravo u prostoru Zavičajnog muzeja juče su i počeli ovogodišnji "Dani Danila Lazovića". U Galeriji pribojskog muzeja posetioci su najpre mogli da pogledaju izložbu "Velikani srpskog glumišta",pa iako mnogi od njih nisu više među živima, njihovim fantastično odrađenim portretima, ruku delo takođe velikih umetnika, oživella su sećanja na velika glumačka imena,pa i njihov boravak u našem gradu.

A onda je u predivnom večernjem ambijentu, u amfiteatru Zavičajngo muzeja krenuo koncert "Muzika pokretnih slika" u izvođenju trija "Kazablanka", i uz dva predivna ženska vokala ređali su se muzički hitovi iz poznatih filmova,ali i melodije naših neprevaziđenih pesama.

Festival je proglasio otvorenim prvak Beogradskog dramskog pozorišta,pribojac, Milorad Damjanović inače direktor Festivala,istakavši da se od ideje nekoliko entuzijasta Doma kulture i Zavičajnog muzeja,uz podršku porodice Lazović i Opštine Priboj,stiglo do sedmog Festival,pa je simbolično naše dete stasalo za školu,a naš Festival stao rame uz rame sa renomiranim manifestacijama u našoj zemlji.

Nakon muzičkog koncerta trio "Kazablanka",čiji je nastup pribojska publika ispratila dugotrajnim aplauzima, programski deo prvog dana festivala "Dani Danila Lazovića" preselio se u veliku salu Dima kulture "Pivo Karamatijević" gde je publika mogla da pogleda veoma popularnu pozorišnu predstavu, Beogradskog dramskog pozorišta "TRPELE, u režiji Bobana Skerlića"

Drugog dana Festivala,u sredu, publika će moći da uživa u tri pozorišna ostvarenja.Pre podne je na programu predstava "Princeza fina sa Lima",u izvođenju Male pozorišne radionice Doma kulture Priboj, režija Ibrahim Hasanagić, u amfiteatru Zavičajnog muzeja,u predvečerje, sledi predstava NAASTeatra iz Gornjeg Milanovca "Svetozar t reći" u režiji Mihaila Kostadinova,a večernji termin u Domu kulture, u okviru programa "Krugovi nade" planiran je za predstavu "Dar u režiji Miloša Đorđevića.

U četvrtak Festival se nastavlja sa dva programa - u amfiteatru Muzeja u Priboju od 18 sati sledi autorski projekat Milana Dimića - monodrama "Ima neka tajna veza",a u Domu kulture od 20 sati sledi predstava kruševalkog pozorišta "Lepotica Linejna".

Ovogodišnji festival "Dani Danila Lazovića" održava se pod sloganom "Poezija su ljudi". Kao i prethodnih godina Festivalu je prethodio Internet konkurs u govorenju poezije. Pobednika, po oceni stručnog žirija, očekuje i novčana nagrada od 20 hiljada dinara i nastup na završnoj večeri Festivala. A završno veče je i takmičarsko,koje se održava u petak, 25.oktobra u velikoj sali Doma kulture sa početkom u 20 sati.

Pored nastupa mladih studenata glume u govorenju poezije, iz zemlje i regiona, nastupiće i gost glumac Danica Maksimović i muzički gost Oliver Njego,nakon čega sledi proglašenje pobednika i spuštanje zavese na ovogodišnji,sedmi po redu festival "Dani Danila Lazovića".

dani danila lazovica 2019 prvi dan