banner telefoni naslovna

Vesti

Održan 7. Festival horske muzike u Priboju

U organizaciji eparhije Mileševske, Crkvene opštine Priboj Crkveno-gradskog hora Sveti Knez Lazar iz Priboja i uz pomoć Doma kulture i Opštine Priboj, u subotu, 26. oktobra u našem gradu je održan 7. Festival horske muzike.

Učešća su pored domaćina uzela još tri hora – najstariji hor u Srbiji, hor Prvog beogradskog pevačkog društva, najstariji hor u ovom delu Srbije, hor Zlatiborska vila iz Užica i komšije iz Prijepolja hor Sv. Kralj Vladislav.

Ovogodišnji Festival horske muzike u Priboju održan je u kontekstu obeležavanja dva jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 10 godina postojanja pribojskog hora odnosno Crkveno – gradskog hora Sv. Knez Lazar.

7 festival horske muzike

Pored ljubitelja horske muzike ovom kulturnom događaju prisutvovali su i vladika Kiril, episkop Buenos Arijevski, predsednik opšpine Priboj Lazar Rvović, gradonačelnik Budve Marko Carević, glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Priboju Harun efendija Eminagić, a skup je blagoslovio episkop mileševski gospodin Atanasije, istakavši da je horska, odnosno duhovna i svetovna muzika najbolji ugođaj za uho i dušu verujućeg čoveka i da je ovo jedan od najkonkretnijih načina obeležavanja velikog jubileja SPC odnosno obeležavanje osam vekova svoje samostalnosti kao i prvog jubileja Crkveno – gradskog hora iz Priboja.

Ovi jubileji bili su i prilika da eparhija Mileševka dodeli priznanja zaslužnima. Tako je prvo priznanje pripalo domaćinu

- slavljeniku, Crkveno - gradskom horu Sv. Knez Lazar, za desetogodišnji rad i doprinos širenju pravoslavne vere i kulture kojima je vladika Atanasije uručio jendo od najvećih priznanja Mileševske eparhije, orden Belog anđela trećeg stepena.

Za uspešnu saradnju i doprinos lokalne samouprave funkcionisanju SPC i eparhije Mileševske, visoko priznanje odnosno Arhipastirska gramata dodeljena je Opštini Priboj, zatim Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, Domu kulture Pivo Karamatijević, Crkvenoj opštini Priboj, zatim jednom od osnivača pribojskog hora i prvom diregentu odnosno horonačelniku Budimiru Gardoviću, horovima učesnicma ovogodišnjeg Festivala, kao i najstarijim, po stažu, članovima pribojskog hora u čije ime se zahvalio Bratislav Braco Kojadinović.

Vladika Atanasije, najstarijem horu u Srbiji, Prvom beogradskom pevačkom društvu koje postoji od 1853. godine uručio je oreden Belog anđela prvog stepena, a gosti su episkopu Atanasiju uručili Povelju počasnog člana svog Drutšva koja je replika originalne Povelje Društva koju je radio slikar Paja Jovanović, inače bivši član Prvog beogradskog pevačkog društva.

Posle sat i po uživanja u nastupu četiri renomirana hora iz Srbije, Sedmi festival horske muzike u Priboju svojom obraćanjem proglasio je zatvorenim predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, koji je istakao da je muzika večeras carovala, da je sve rečeno ovim divnim glasovima slavuja i da su tu, bilo kakve reči suvišne, ali je i dalje obećao pomoć i podršku lokalne samouprave, kako Eparhiji mileševskoj SPC, tako i crkveno – gradskom horu, ali i svim drugim institucijama i pojedincima koji rade na dobrobit lokalne zajednice, očuvanja tradicije i našeg naroda uopšte – zaključio je Rvović.