slideshow04

Vesti

Izložba Vujici Jevđeviću u METŠ u Priboju

U okviru obeležavanja 72. rođendana METŠ koja je tokom ove godine dobila potpuno novi sajaj, kompletnom rekonstrukcijom krova i svih prostorija, nabavkom novog nameštaja i opreme, izgradnjom fiskulturne sale i obezbeđenjem kvalitetnog grejanja, izgradnjom nove toplane na drvnu sečku, a sve zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije i Opštine Priboj, u utorok 10. decembra u biblioteci Škole otvorena je izložba posvećena dr Vujici Jevđeviću, jednom od najvećeih umova, ne samo Priboja, Srbije i Jugoslavije, nego i sveta pogotovu kada je u pitanju hidrologoja.

On spada u najuticajnije svetske naučnike iz oblasti voda i sa Nikolom Teslom, Mihajilom Pupinom i Milutinom Milankovićem predstavlja naša najznačajnija imena u svetskoj nauci. U pitanju je profesor koji je osnivač svetske Stohastičke hidrologije, kome je 2010. godine u Italiji bio posvećen i skup hidrologa sveta.

izlozba vujica jevdjevic

Izložbu u METŠ o velikom i svetski pozantom Pribojcu dr Vujici Jevđeviću pripremio je i otvorio profesor Zvonko Prijović

Vujica Jevđević je rođen u pribojskom selu Kasidoli, u uglednoj svešteničkoj porodici, osnovnu školu završio je u Priboju, Gimnaziju u Sarajevu, a diplomirao na građevinskom odseku Tehničkog fakulteta u Beogradu. Kao francuski stipendista diplomirao je i Hidrološki fakultet u Grenoblu, a usavršavao se u Birmingemu, Londonu, Edinburgu....

Vujica Jeveđević je obavljao mnoge stručne i značajne funkcije u državi, tadašnjoj Jugoslaviji. Radio je u minstarstvu građevinarstva i saveznom ministarstvu elektroprivrede, a potom je bio i rukovodilac Hidroenergetskog zavoda.

Bio je osnivač i direktor Hidraulične labarotorije ispod Avale od koje je kasnije formiran i Institut Jaroslav Černi i Enegoprojekt, čiji je takođe bio direktor.

Kao svetnik elektroprivrede Jugoslavije radio je na strateškim rešnjima svih većih hidrenergetskih projekta, kao što su hidroeletrane Vlasina, Morava, Jablanica, Jajce, Đerdap.

Radio je i kao i profesor na Građevinskom fakultettu za dva predmeta – Hudroligija i Korišćenje vodenih snaga. Smatra se osnivačem savremene hidrologije u svetu, a 1955. godine u SANU je odbranio doktorsku disertaciju, gde je predsednik Komisije za odbranu doktorata bio Milutin Milanković. Vujica Jevđević je prvi doktor tehničkih nauka iz oblasti hidrotehnike.

Vujica Jevđević je napisao 22 knjige, 210 naučnih radova, a predavanje i seminare održao je u preko 70 zemalja sveta, a tehnička rešenja i probleme u gradnji brana rešio je u više od 60 zemalja u svetu od Zelanda i Brazila, Kenije i Japana, do Francuske, Nemačke i Kine. Nosilac je niza naučnih priznanja za dostignuća u oblasti vodoprivrede i hidrologije.

Vujuca Jevđević se zalago da se područje Priboja, Prijepolja i Nove Varoši proglasi za park prirode kako bi se zaštitili vodeni resursi ovog područja. Zavičajnom muzeju u našem gradu darivao je kuću u kojoj je živeo u Starom Priboju i 8 hiljada dolara za njenu obnovu. Građevinskom fakultetu u Beogradu darivao je stručnu biblioteku sa preko 300 naslova i uveo godišnju nagradu za najboljeg studenta hidrologije.

Vujica Jevđević umro je 2006.godine u Koloradu.