slideshow04

Vesti

Zatvaranje GIZ projekta "Energetska efikasnost u javnim zgradama"

U Beogradu, je u utorak, 10.decembra, u zgradi Jugosslovenske konoteke održan svečani skup povodom zatvaranja projekta „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, gde je Opština Priboj je predstavila svoja iskustva u implementaciji ovog projekta.

Projekat nemačko – srpske saradnje realizovan je od 2015. gdoine. U toku 4 godine unapređena je energetska efikasnost u preko 80 javnih zgrada u kojima je prepolovljena potrošnja energije, a poseban akcenat stavljen je na unapređenje školskih i predškolskih objekata u 6 lokalnih samouprava, među kojima je i Priboj. Brojni su pozitivni efekti ovakvih ušteda energije koje za direktnu posledicu imaju manju emisiju štetnih gasova, pre svega ugljen – dioksida, a smanjena potrošnja energije doprinosi i borbi sa klimatskim promenama, manje rasipanje enegije odražava se i na uštedu sredstava u opštinskim budžetima.

ee u javnim zgradama zavrsetak

Nemačka vlada je za ovaj projekat pružila tehničku podršku lokalnim samoupravama i izdvojila 4 miliona ebra, a sa 1,5 miliona evra Evropska unija je sufinasirala ovaj projekat.

Svečanom skupu u Beogradu u ime opštine Priboj prisustvovali su Saša Vasilić, zamenik predsedika opštine i energetski menadžer u našoj lokalnoj samoupravi Marko Janjušević koji je bio i zadužen za realizaciju ovog projekta u našoj lokalnoj zajednici.

- Mi pravimo značajne uštede jer menjamo fosilna goriva, samanjujemo potrošnju energenata u tim objektima, što se povoljno održava i na naš budžet – rekao je, između ostalog, na ovom skupu Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Radi veće efikasnosti u ovoj oblasti i uspešnijoj međusbnoj saradnji, krajem marta ove godine predstavnici GIZ-a i opština Priboj, Užice i Bajina Bašta potpisali su Momorandum o razumevanju sa projektom „Energetska efikasnost u javnim zgradama“, a sve u cilju zajedničkog delovanja na polju unapređenja energetske efikasnosti, razmene znanja i iskustava.

Potpisujući Memorandum u ime opštine Priboj, zamenik predsednika opštine Saša Vasilić, rekao je tada – da je uspešna saradnja sa GIZ-om počela još pre pet godina na projektu „Razvoj tržišta biomase u Srbiji“ i da je naša lokalna samouprava potpisala Povelju o smanjenju ugljen - dioksida za 40 odsto do 2030. godine.

- Još 2016. godine – podsetio je Vasilić – u četiri javna objekta omogućili smo da se umesto uglja koristi pelet, ove godine u još jednoj školi, a u pet drugih javnih ustanova izgradnjom nove toplane ugalj je zamenila drvna sečaka. Obnovili smo i vrtić i osnovnu školu, a preduzimamo i druge mere energetske efikanosti i na drugim zgradama u gradu – kazao je Vasilić.

U sklopu projekta srpsko - nemačke razvojne sradanje, a koju u Srbiji srpovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, pored konkretnih investicija, po rečima energetskog menadžera Marka Janjuševića radilo se i na podizanju svesti o značaju energetske efikasnosti.

U tom kontekstu održana je i obuka domara u školama i vrtićima opštine Priboj koji su upoznati sa osnovnim prncipima racionalne upotrebe energije, odnosno njene uštede na jednostavan način, ali ne na uštrb manjeg konfora za boravak dece i zaposlenih u ovim ustanovama. O tome bi dnevnik potrošnje energije trebalo upravo da vode sami domari.

Reaalizujući ovaj projekat u našoj opštini, u hotelu Lim održana je i edukacija za zaposlene u pribojskim školama, uparvo na temu energetske efikanosti, Povod za edukaciju bila je činjenica da u Srbiji ima više od 16 hiljada objekata, među kojima su i škole i obdaništa, gde postoje potencijali za uštedu enegije, i ne samo kroz rekonstrukciju zgrada, već i uz primenu određenih znanja iz ove oblasti. Zato je cilj edukacije i bio da se promeni svest ponašanja i odnosa prema efikasnom korišćenju energije.

U sklopu ovog projekta, a u cilju promovisanja i primene energetske efikasnosti, za učenike sve tri gradske osnovne škole, održana je edukativna radionica „Igraj za energiju“. U pitanju je društvena igra slična monopolu, gde su učenici na interaktivan način naučili koje su prednosti racionalne upotrebe energije. U tom kontekstu eksperti su đacima objasnili pojam energetske efikasnosti i značaj trošenja enegije samo onoliko koliko je potrebno.

U istom kontekstu,ove godine je i u Priboju obeležen 5. mart, Svetski dan energetske efikasnosti, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kada su organizovana i edukativna predavanja za učenike osnovnih škola, kojima je deljen i promotivni materijal.

Dodajmo na kraju, da okončanjem pomenutog projekta tek počinju ozbiljne aktivnosti Vlade Srbije na formiranju fondova, čijim će se sredstvima doprineti da u narednim decenijama u našoj zemlji ne bude zgrada koje nisu energetski efikasne. Plan je, da iz nacionalnog fonda lokalne samouprave dobiju sredstva koja će ulagati u potrebe energetske efikasnosti svih 22.500 objekata, koliko ih je u Srbiji popisano uz pomoć Nemačke organizace za međunarodnu saradnju GIZ.