slideshow04

Vesti

Održana 63. sednica Opštinskog veća

Članovi Opštinskog veća opštine Priboj u utorak, 17. decembra, zasedali su po 63. put u ovom sazivu i verovatno održali poslednje zasedanje u ovoj kalendarskoj godini.

Na agendi se našao veoma obiman dnevni red od čak 23 tačke, ali su člaanovi Veća opštine Priboj kao i do sada bili i konstruktivni u svojim diskusijama, i ekspeditivni u svom radu i jednoglasni u donošenju svih odluka.

63 sednica OV

Da bi kalendarsku godinu završili kako je i planirano, a u duhu sa zakonskim okvirima, članovi Opštinskog veća su najpre usvojili treći rebalans budžeta opštine Priboj za 2019. godinu, koji je manji od prethodnog za 39 miliona i 825 hiljada dinara, ili za 2,92 odsto.

Kako je rekao Slaviša Janjušević, rukovodilac odeljenja za budžet i finasije, tehnički se mogla završiti budžetska godina, ali se ipak htelo uskladiti sve kako zakon predviđa jer su izostali neki troškovi koji su na početku godine bili planirani.

Članovi Opštinskog veća potom su usvojili i nacrt Budžeta opštine Priboj za narednu 2020. godinu u iznosu od 1.292.518 hiljada dinara plus nabavka laparoskopskog aparta za hirurgiju pribojske Bolnice u vrednosti od oko 12 miliona dinara bez koga nema savremene hirurgije.

- Budžet svake opštine uglavnom pokriva tekuće funkcionisanje lokalne samouprave i malo ostaje za investicije, pogotovu veće i zančajnije - rekao je predsednik Opšptine Lazar Rvović, ali za te namene Priboj na sreću ima osposobljen tim za izradu i realizaciju projekata a time i za povlačenje sredstava iz Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, a samo za sada imamo projekte vredne 44 miliona evra, a sama gradska toplana sa oko 10 miliona evra pokriva veći iznos od našeg ukupnog godišnjeg budžeta – rekao je Rvović i dodao da se poslednjih godina Priboj podigao iz sivila, ekonomski ojačao, čime je stvoren i prilično dobar ambijent za nove investitore i nova radna mesta – kazao je Rvović.

Svi većnici su se složili da Budžet za narednu ima razvojni karakter jer inicira i stvara uslove za nove investicije koje će se uglavnom finasirati iz drugih sredstava, uglavnom sa republičkog nivoa odnosno budućeg Nacionalnog investicionog plana.

Opštinsko veće je donelo Odluku i o boravišnoj taksi koja će po osobi za jedan dan iznositi 60 dinara, a po domaćinstvu koje izdaje ležajeve biće godišnje 1000 dinara po jednom ležaju, a takse bi bile veće da smo,shodno zakonskim odredbama, kategorizovani kao turističko mesto.

Članovi Opštinskog veća podržali su i novi cenovnik komunalnih usluga koje pruža JKP „Usluga“ za 10 odsto, mada je intencija da se izjednače kategorije privrede i domaćistva, ali je to sada u potpunosti nemoguće, pa će kod privrede povećanje cene vode biti 5,9 odsto, a kod domaćinstava 11 odsto.

Prihvaćen je i predlog odluka o stopi poreza na imovinu u narednoj godini kao i o usklađenim lokalnim komunalnim taksama i o finsijskoj podršci porodica sa decom.

Većnici Priboja su doneli odluku i da u novoj toplani kod škola u Novom Perivboju gazduje JP „Toplana“ Priboj, a prihvatili su i odluku o prijavljivanju i upravljanju privatnim interesima javnih funkcionera u postupku donošenju opštih akata.

Članovi Opštinskog veća opštine Priboj prihvatili su i Kadrovski plan Opštinske uprave za narednu godinu koji će biti osnova i za zapošljavanje i za Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta. Trenutno OU Priboj ima 43 radnika na neodređeno vreme, odnosno 35 službenika i 8 nameštenika, a po zakonu o lokalnoj samoupravi i ima pravo na 62 radnika ili po Pravilniku o sistematizaiciji 58 radnih mesta. Zabrana o prijemu u javnoj upravi i dalje je na snazi.

Većnici Priboja su među prvima u Srbiji prihvatili i Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave, a prihvaćen je i predlog Komisije za raspodelu sredstava u sportu, da se Gradsko – sportskoj dvorani dodele dodatna sredstva za obezbeđenje grejanja u ovoj sezoni jer će se to u potpunosti rešiti od naredne sezone izgradnjom Gradske toplane.

Opštinsko veće Priboja dalo je saglsasnost i na Programe rada za narednu 2020. godinu gotovo svih Javnih preduzeća u opštini Priboj, gotovo bez rasprave, s tim što je kod „Sportskog centra“ zaključeno da mora da se više povede računa o kvalitetnijem i domaćinskom održavanju sportskih objekata na šta je, po rečima većnika, bilo dosta primedbi u proteklom periodu.

I ova 63. sednica Opštinskog veća bila je u funkciji pripreme predstojeće sednice SO Priboj koja će, kako je najavljeno, biti održana u četvrtak 26. decembra.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.