slideshow04

Vesti

Pribojskim voćarima zadruga "Polimlje produkt" podelila 3000 sadnica voća

Zadrugarstvo, kao najbolji oblik organizovanja poljoprivrednika, sve je prisutnije i u našem kraju. U Srbiji je do marta evidentirano 627 zadruga, a u Zlatiborskom okrugu postoje 83, od kojih većina nije aktivna. U Priboju su u prošloj godini formirane dve zadruge – Zemljoradnička zadruga „Sastavci“ i Poljoprivredna zadruga „Polimlje produkt“, koje organizaciono zaživljavaju, već imaju svoje zadrugare ali i prve aktivnosti.

Opština Priboj je planiranim sredstvima u budžetu, putem javnog konkursa, sa pet miliona dinara pomogla formiranje pomenutih zadruga, ali i njihove prve konkretne aktivnosti prema zadrugarima.

zadruga sadnice 2020

Tako je ZZ „Sastavci“ planirala nabavku laktofriza za transport mleka i muzilica stočarima, a PZ „Polimlje produkt“ je besplatno zadrugarima podelila 3000 sadnica voća, u prvom redu šljive, ali i trešnje.

Kako ističu čelnici zadruge, to je bila biti samo prva u nizu isporuka deklarisanih sadnica voća, kako bi se poboljšala voćarska proizvodnja u ovom kraju, i sa sve prisutnije maline prešlo i na druge vrste voća, za koje je ovde idealno podneblje, od šljive, jabuke, trešnje, kruške ili višnje.

Već na jesen Poljoprivredna zadruga „Polimlje produkt“ planira i poboljšanje stočnog fonda na području naše opštine, pogotovu ovčarstva, nabavkom kvalitetnih i umatičenih jagnjadi i ovaca.