slideshow04

Vesti

Održana 79. sednica Opštinskog veća

Većnici opštine Priboj zasedali su u sredu, 27.maja, po 79.put u ovom sazivu, odnosno prvi put posle proglašenja pandemije korona virusa, jer su u međuvremenu sednice održavane telefonskim putem. Da bi se ispoštovale mere zaštite, sednica je održana u Maloj sali Doma kulture.

Članovi Opštinskog veća prihvatili su prvi rebalans Budžeta opštine Priboj, u iznosu od 202.803.000,00 dinara odnosno 15,6 odsto u odnosu na osnovnu Odluku, pa sada Budžet Opštine iznosi 1.495.321,000,00 dinara. Povećanje se u najvećem delu odnosi na kapitalne projekte koje finansira Republika, a čija realizacija je izvesna u ovoj godini. To su između ostalog rekonstrukcija i prenamena škole u Bučju, rekonstrukcija gradske pijace u Starom Priboju, rekonstrukcija gradske kanalizacije, uređenje pešačko-biciklističke staze u Starom Priboju, izgradnja Sportsko-rekreativne zone na Banji, postavljanje nove fasade, stolarije i krovnog pokrivača na Domu kulture, investicioni radovi na objektima PU „Neven“, uređenje Židovske gradine, modernizacija Opštinske uprave, organizacija javnog prevoza, izvođenje javnih radova, pomoć razvoju školskog sporta.

opstinsko vece 27 05 20

Opština Priboj i dalje preduzima konkretne mere u podsticanju nataliteta, pa je Opštinsko veće prihvatilo predlog odluke o finansijskoj pomoći porodici sa decom. Tako će lokalna samouprava i dalje jednokratno isplaćivati 20 hiljada za prvo, drugo, četvrto i svako naredno dete, a za svako treće dete porodica će biti pomognuta sa 50 hiljada dinara.

Očuvanje zdrave životne sredine, podizanje ekološke svesti, čist vazduh koji udišemo i zdrava voda koju pijemo, biće prioriteti i ovogodišnjeg Programa Opštinskog fonda za zaštitu životne sredine. Dobra vest je i da uz postojeće merne stanice vazduha, uskoro dobijamo novih šest ili čak duplo više, jer je uz kvalitet bitna i prava i tačna informacija o stanju ekologije, a značajna pažnja i ovoga puta biće usmerena na edukaciju i podizanje ekološke svesti građana.

Prihvaćen je i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Priboj, koji čini 83,9 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta i 2054,72 hektara ostalog poljoprivrednog zemljišta, koje se može izdavati u zakup zainteresovanim poljoprivrednicima.

Članovi veća pohvalili su Godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije u javnim objektima, pogotovu u rekonstruisanim školama, novim kotlarnicama na biomasu, gde se drvna sečka pokazala tri puta jeftinije nego mazut, a tek se značajne uštede očekuju rekonstrukcijom Doma kulture, zamenom LED sijalica u javnoj rasveti.

Prihvaćen je i predlog Statuta novoformiranog Centra za razvoj usluga socijalne zaštite, Izveštaj o radu Opštinskog pravobranilaštva opštine Priboj za 2019.godinu, kao i Izveštaj o radu Turističke organizacije Priboj.

Po rečima većnika, u oblasti turizma rezultati poslednjih godina su zaista vidljivi, ostvarena je i dobra saradnja sa resornim ministarstvom turizma, što je imalo za rezultat značajna ulaganja države u mnoge projekte, kao što su Ribarsko naselje na Potpećkom jezeru, obezbeđenje vaučera za smeštane kapacitete u Pribojskoj Banji, kao i investicije čija realizacija sledi ovih dana – rekonstrukcija škole u Bučju ili izgradnje staze zdravlja u Starom Priboju. Sve povoljniji turistički ambijent upotpuniće i i hotel koji se rekonstruiše u starom gradu sa 4 zvezdice, kao i jedan deo koji će imati i svih 5 zvezdica.

Dnevni red sednice možete pogledati ovde.