slideshow04

Vesti

Rekonstrukcija škole u Pribojskim Golešima

Jedna od najstarijih škola u opštini Priboj, koja je počela sa radom još 1868.godine, u okviru crkve na Rastini, zgrada škole na Dolinskom Brijegu u Pribojskim Golešima, ovih dana se rekonstruiše sredstvima Opštine Priboj, zahvaljujući čemu će biti zaštićena od daljeg propadanja, ali i ponovo imati svoju adekvatnu namenu prema potrebama građana ove mesne zajednice.

Školu je nekada pohađalo i 120 đaka, od prvog do četvrtog razreda, iz Pribojskih Goleša, ali i susednih sela i mesnih zajednica. Kao i u drugim sredinama, poslednjih decenija prošlog veka škola je ostala bez đaka, ali meštani i Opština, nisu dozvoli da selo ostane bez škole. Zub vremena je učinio svoje, pa je lokalna samouprava preduzela konkretne aktivnosti, da se škola zaštiti od propadanja i da joj se rekonstrukcijom udahne novi život.

skola u golesima 01

Promenjena je oštećena krovna konstrukcija, popravljeni su i ojačani zidovi, biće postavljen krovni pokrivač od lima, sanirani su dimnjaci, sređeni zidovi, rade se i plafoni, uradiće se i podovi. I za nekoliko dana, škola, sa svoje dve učionice i stanom na spratu, ponovo će biti u službi svojih meštana, najpre za predstojeće izbore, jer je ovde biračko mesto broj 46, a potom i za sve druge potrebe žitelja ovih planinskih sela. Kako se vraća život školi, vraća se život i selu.

Sredstva za rekonstrukciju škole na Dolinskom Brijegu u Pribojskim Golešima od 1,3 miliona dinara, obezbedila je Opština Priboj, a radove po tenderu izvodi beogradska firma Mirando.