slideshow04

USAID i Opština Priboj pamažu jačanje preduzeća mladih u cilju otvaranja novih radnih mesta

Šest mladih preduzetnika iz Priboja primilo je juče donacije  Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opštine Priboj, u vrednosti od oko 10.000 dolara, koje će im omogućiti da poboljšaju svoje poslovanje i otvore 19 radnhi mesta u svojim zajednicama.

Pet donacija imaće za cilj jačanje već postojećih preduzeća, dok će jedna pomoći otvaranje novog preduzeća. USAID i opština Priboj zajedno snose troškove donacija. Dodeljena sredstva upotrebiće se za nabavku opreme, a dobitnici će iz svojih sredstava doprineti nabavci sa po 10% od ukupne vrednosti.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i predstavnik USAID-ovog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti Ahmet Halilagić dodelili su donacije u okviru realizacije Akcionog plana za jačanje omladinskog preduzetništva opštine Priboj, usvojenog u oktobru 2012. godine. Projekat sprovodi lokalna Kancelarija za mlade u Priboju uz podršku opštine Priboj i USAID-ovog Projekta za jačanje ekonomske sigurnosti.

USAID-ova podrška Priboju uključuje i obuku za unapređivanje poslovnih veština za mlade preduzetnike.

Od 2007. godine do danas, 35 opština širom Srbije usvojile su Akcione planove za razvoj omladinskog preduzetništva koji su pomogli da više od 15.000 mladih steknu osnovne veštine bitne za uspešno preduzetništvo. USAID-ova podrška preduzetništvu mladih ima za cilj da ubrza ekonomski oporavak Srbije. Akcioni planovi osmišljeni su da pomognu lokalnim kancelarijama za mlade u razvijanju preduzetništva i prilika za zapošljavanje i da omoguće mladim ljudima da steknu znanje i veštine potrebne u savremenom poslovom okruženju.

Sve aktivnosti USAID Programa za jačanje ekonomske sigurnosti podržavaju realizaciju „Nacionalne strategije za mlade“ Vlade Republike Srbije i sprovode se u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta.