slideshow04

Ministar Nenad Popović u Priboju: Inovativni centar šansa za Priboj i region

Opštinu Priboj danas je posetio ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za inovacije i tehnologiju Nenad Popović. Priboj kao opština koja je dobijanjem 13. Slobodne zone u Srbiji i oživljavanjem namenske industrije u FAP-u, pokrenula industrijsku obnovu, u narednom periodu mogla bi da dobije i Regionalni inovacioni centar, što je bila tema sastanka sa lokalnim rukovodstvom.

poseta ministra nenada popovica

 

Na sastanku sa predsednikom opštine Priboj, Lazarem Rvovićem, njegovim zamenikom Sašom Vasilićem i narodnim poslanikom iz Priboja, Krstom Janjuševićem, sumirani su rezultati zajedničkog rada države i lokalne samouprave u protekle tri godine. Ministar Popović, ocenio je da je zatekao jedan potpuno novi Priboj, koji će tek krenuti u inovacione reforme.

"Od starog Priboja, koji je bio urušen, video sam potpuno novi Priboj. Sigurno je da ovo što je urađeno u protekle tri godine, treba da služi za primer svima u Srbiji, kako iz jedne potpuno teške situacije i apatije, može da se razvije nešto potpuno novo", rekao je Popović.

Ministar je prilikom posete obišao radove na potpunoj obnovi Mašinsko-elektrotehničke škole i pribojsku Slobodnu zonu.

Po njegovoj oceni, Slobodna zona koja je do skoro bila industrijsko sivilo, danas je jedna od najmodernijih u Srbiji, sa preko 300 radnika u 7 kompanija, koje su sve inostrane.

Kao glavni problem prepoznat je nedostatak inženjerskog kadra i obrazovnih profila tehničke i mašinske struke, te će se u budućnosti svakako raditi na dovođenju odeljenja Tehničkog i Mašinskog fakulteta u Priboj. Razgovori o dolasku Tehničkog fakulteta iz Novog Sada u Priboj, kako je otkrio Popović, uveliko su u toku. Osim stvaranjem inženjerskog kadra, veliku ulogu u industrijskoj i tehnološkoj revoluciji u Priboju imaće Mašinsko-elektrotehnička škola u Priboju, koja zahvaljujući ulaganjima države, sigurno postaje jedna od najmodernijih u Srbiji za profilisanje mašinskih i tehničkih kadrova.

Predsednik opštine Priboj ocenio je da je današnja poseta ministra Popovića, potvrda opredeljenja Vlade da pomogne Priboju.

"Priboj mora biti industrijsko mesto, centar industrije celog ovog područja i u tom smislu i u tom pravcu ide se sistematski. Danas smo obišli radove na Mašinsko-elektrotehničkoj školi, sve u cilju da znanjem pobeđujemo", rekao je Rvović.

On je rekao da i država i opština žele da stvore odlične uslove za školovanje novih kadrova, a sve u pravcu zadovoljavanja potreba investitora, a ići će se i u pravcu toga da Priboj postane grad u kome će se školovati novi inženjeri.

"Uz podršku Vlade Srbije, bolje vreme za Priboj sigurno dolazi i već se osećaju pomaci", ocenio je Rvović.

Narodni poslanik Krsto Janjušević, podsetio je na period pre dobijanja Slobodne zone, koja je danas jedna od najmodernijih i koja zapošljava veliki broj ljudi, sve zahvaljujući velikim naporima Vlade Srbije da pomogne Priboju.

"Pre tri godine nismo imali ni pristupnu saobraćajnicu, imali smo jednu gde dva automobila nisu mogla da se mimoiđu i veoma loše uslove, mali broj radnika i prostor gde nismo mogli dovoditi investitore, kao i loše imovinsko-pravne odnose. Nakon formiranja Slobodne zone, mi danas ovde imamo preko 300 novih radnih mesta, sedam firmi koje ovde posluju i gde svaka od njih u toku ove i iduće godine planira proširenje svojih kapaciteta", rekao je Janjušević.

On je zonu nazvao mestom gde se svaki dan aktivno, živo radi na poboljšanju ekonomskog ambijenta u Priboju, te je otkrio da se uveliko radi na proširenju kapaciteta jedne postojeće firme i dolasku još jedne velike domaće kompanije. Osim Vladi Srbije i lokalnoj samoupravi, Janjušević je zasluge za održivost Slobodne zone i mnoge projekte u vezi sa njom pripisao mnogim Pribojcima, koji su se iz inostranstva i drugih gradova Srbije aktivno uključili u brigu za razvoj Priboja.

U okviru posete bilo je reči i o dovođenju novih investitora iz Evrope i Rusije, ali i o otvaranju inovacionog i start ap centra u Priboju, što bi bila podrška mladima u regionu. Regionalni inovacioni i start ap centar omogućio da mlade i novoosnovane kompanije rade sa onima koje već posluju, jer simbioza tradicionalne industrije sa novim inovacionim start ap kompanijama je ono što je donelo progres Evropi, a sigurno će i Priboju, zaključak je današnje posete.