slideshow04

EU PRO: Opština Priboj primer dobre prakse - uručena odluka o finansiranju projekta od 350.000 evra

U Kragujevcu je u sredu, 14. novembra, održano svečano uručivanje odluka o finansiranju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u 34 lokalne samouprave u Srbiji, u okviru programa EU PRO.

Uz finansijsku podršku Evropske unije, lokalne samouprave će realizovati projekte koji se odnose na izradu tehničke i planske dokumentacije, kao i projekte poslovne infrastrukture, što će doprineti jačanju konkurentnosti na lokalnom nivou, kroz unapređenje inafrastrukture i stvaranje povoljnog okruženja za poslovanje. 

Predsedniku opštine Priboj, Lazaru Rvoviću, uručena je odluka o finansiranju projekta „Rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove vodovodne i hidrantske mreže u Slobodnoj zoni Priboj“, koju će sa 281.000 evra pomoći Evropska unija, a ostatak će finansirati lokalna samouprava. Cilj ovog projekta jeste obezbeđivanje urednog snabdevanja vodom i protivpožarna zaštita, eliminisanje gubitaka na vodovodnoj mreži, ali i komunalno opremanje grinfild lokacije, koja će na taj način biti pripremljena za izgradnju novog proizvodnog pogona.

eu pro priboj dobre prakse1

U ime opštine Priboj, Magdalena Prijović, šefica LC RRA Zlatibor u Priboju, predstavila je pozitivna iskustva koja je opština Priboj imala sa razvojnim programima Evropske unije u prethodnih desetak godina, sa akcentom na infrastrukturne projekte koji se realizuju u Slobodnoj zoni. Opština Priboj je imala priliku da prezentuje svoje rezultate kao primer dobre prakse, budući da je naša lokalna samouprava uspešno aplicirala i realizovala projekte u svim dosadašnjim programima.

Odluke o finansiranju projekata, predstavnicima lokalnih samouprava je uručio Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, a finansijska podrška Unije kroz ovaj program iznosi preko 5 miliona evra.

„Evropska unija pruža kontinuiranu podršku lokalnom razvoju sa dosadašnjim ulaganjem od 300 miliona evra, a samo finansiranje razvoja poslovne infrastrukture omogućiće unapređenje ukupnog poslovnog okruženja u Srbiji i privlačenje investicija te bolji život stanovništva“, rekao je ambasador Fabrici, čestitajući predstavnicima 34 lokalne samouprave, kojima je preko razvojnog programa EU PRO odobreno ukupno 40 projekata.

eu pro priboj dobre prakse2