slideshow04

Потписан уговор за изградњу градске топлане на биомасу у Прибоју

Председник општине Прибој Лазар Рвовић је у четвртак 26. септембра у Београду са министарством енергетике Владе Србије и немачком Развојном банком КфВ потписао трилатерални уговор о комплетној реконструкцији грејања на даљински систем у Прибоју. У питању је изградња градске топлане на биомасу што ће са општином Мали Зворник бити први случај у Србији да се досадашња фосилна горива, мазут и угаљ, у потпуности замене биомасом.

Пројекат подразумева и комплетну реконструкцију топловода у Прибоју и изградњу нових подстаница. Уговор је вредан 6 милиона евра, од чега 16.5 одсто финансирају немачка и швајцарска влада, док је остатак дугорочни кредит код немачке Развојне банке КфВ уз миннималну каматну стопу од 1,1 одсто и грејс периодом од две године.

"Овим пројектом Прибој ће побољшати своју енергетску ефикасност и на дуже стазе решити проблем грејања на даљински систем" - истакао је председник општине Прибој Лазар Рвовић. "Поред изградње нове топлане, ито на биомасу, снаге 8 мегавата, решиће се и проблем дотрајалог топловода и подстаница који су грађени пре више деценија, па ће корисници сада добити сигурније, јефтиније и квалитетије грејање, ито свих 24 сата, штетних утицаја по околину малтене више неће ни бити, а уштеде ће бити велике, за Прибој ће то бити близу 500 хиљада евра по сезони", - рекао је председник Рвовић.

У октобуру би већ требало да буде расписан и тендер за извођача радова, а ако буде све по плану, нова топлана и комплетно реконструисан даљински систем грејања, требали би да буду спремни за наредну грејну сезону.

Поред Прибоја и општине Мали Зворник, у овом првом пројекту, који обухвата шест општина, а који је вредан 26,75 милиона евра,топлане на биомасу, наредних година добиће и Мајданпек, Нови Пазар, Пријепоље и Нова Варош, а још 19 општина пријавило се да у својим топланама фосилна горива, замене биомасом.

Подсетимо, Прибој већ има топлану на биомасу у Старом Прибоју која греје зграде основне школе, вртића, Дома културе и Општинске управа, а за овогодишњу грејну сезону биће пуштена у рад и топлана у Новом Прибоју за школе и диспанзер ,догодине се дакле очекује и нова градска топлана, а у плану је и што скорија реконструкција грејања у Болници и Дому здравља, па би наша општина тако у потпуности досадашња фосилна горива заменила биомасом, по чему би заиста била прва у Републици Србији.

potpisivanje ugovora toplana biomasa