slideshow04

Пут за село Грабовицу

Како је недавно и најавио председник општине Прибој Лазар Рвовић са сарадницима, наставио је посету прибојским месним заједницима и селима наше општине, где је данас разговарао са житељима Грабовице и Равне ливаде, у МЗ Нови Прибој, о уговореним активностима за ово подручје, али и даљим плановима, а жеље мештана своде се само на једно – пут,добар пут, или још боље – асфалтни пут.

Село Грабовица је свега 5-6 километара од центра Прибоја, Равна ливада још мање, а град се одозго види као на длану. По том, предивном погледу, ова села су близу, а како тврде мештани, ипак тако далеко. И све, због пута. А пут вијуга уз косе и брда, одоздо од Лима, преко Бањског Чамца, па кроз живописне пределе, све горе, готово до Голешког брда.

put za grabovicu

А одоздо до горе близу 50 домаћинстава, добрих домаћина, вредних пољоспривредника, сточара и малинара. Одавде се, па макар и мотокултиватор, отпрема током сезоне и до 100 тона црвеног злата, јер у овом селу у засеоцима има преко 120 хољада садница малине. Људи овде остају, али се и враћају. Обнављају се куће, крче породична имања, подижу засади воћа, граде нове куће. Кажу, овде има живота, само, само да је пут мало бољи.

А пут од Бањског чамца асфалтиран у етапама. Није магични асфалт изашао до Равне ливаде. Последња деоница била од 280 метара. А преостале деоницие - уређен атарски пут, настп, поваљан, каналаи ископнаи, пропусти састављени, бар главни сеоски пут. Али терен такав да, обилне кише и бујица све носи пре собом, спира и раздире пут.

Ове године, у плану 510 метара асфалта. Угвор са извођачем склопљен, али путари нису стигли да одраде још све уговорено, али ако време дозволи, радови су у плану, сад или најкасније на пролеће - реферише окупљеним грађанима председник општине Прибој Лазар Рвовић. Први човек општине, у друштву Здравка Пешута, директора бивше Дирекције управо задуженог за реализацију ових послова, салушао све и друге захтеве мештана и тамо где су само у питању земљани радови, пропусти и канали, дао хитан налог да се са радовима крене одмах, ових дана. За наредну годину планираће се још око 800 метара асфалтне подлоге, како би се на путу за Грабовцу, бар до гробља, савладали највећи успони и омогућио свакодневни саоабраћај на овом подручју, и зими и лети.

А мештани се данас на овом путу и састанку са руквоодством општине окупили у великом броју, њих око педесетак. И нису дошли прауних руку, већ су госте дочекали домаћински, дошли и људи и жене. Јер им пут - живот значи. Локалној самоуправи захвални на досадашњој сарадњи, захвални и на данашњем доласку челника општине, и верују да ће добијена обећања ускоро бирти и релаизована, а они ће то, како кажу, знати да цене.

А пута, доброг пута, ако је судити по данашњеим разговораима и договорима, ће бити. Корак по корак, етапа по етама, ових дана или на пролеће асфалт ће стићи до Равне ливаде, а наредног лета, ако Бог да, кроз село Грабовицу ће вијугати и тако жељена асфалтна трака.