slideshow04

Батковићи победници Сеоских игара у Саставцима

У месној заједници Саставци, где се већ 58 година одржава најстарија општинска манифестација, Омладинске сеоске игре, у понедељак 21.септембра одржане су Сеоске игре Спортског савеза Србије, као наставак традиције народног окупљања, дружења и надметања у традиционалним народним вештинама.

Сеоске игре, републички Спортски савез је покренуо прошле године, а наша општина добила је позив, међу 10 градова и општине Србије, да се ове године прикључи овој јединственој манифестацији очувања народног и спортског духа, младих али и старијих, који су остали младалачког духа.

seoske igre sastavci 2020

Тако се у центру МЗ Саставци, на теренима ОШ „9.мај“ окупило око 100 учесника, из четири екипе односно сеоске месне заједнице. Они су се, уз поштовање свих епидемиолошких мера и заштите од коронавируса, дружили и надметали у 10 спортских дисциплина, и у мушкој и у женској конкуренцији.

У најомиљенијој спортској дисциплини, малом фудбалу победила је екипа Батковића, док је у одбојци, где су у комбинованом саставу наступиле жене и мушкарци, такође славила екипа Батковића.

У правој мушкој дисциплини, навлачењу конопца, најбољи су били колоси Сјеверина, док су у игри на 64 поља, најбољи били шахисти Сјеверина а у женској конкуренцији девојке из Батковића.

У превлачењу руке, где до изражаја долази снага и вештина, опет је славила екипа Батковића, док је у сличној дисциплини, омиљеном такмичењу чобана, превлачењу штапа, у нашем крају клипка, победила екипа Сјеверина.

Неизвесна борба Батковића и Сјеверина наставила се и у осталим дисциплинама вишебоја, па су у скоку у даљ из места, најбоље биле девојке Сјеверина, а код мушкараца, такмичари Батковића.

У правој момачкој дисциплини, где је уз атлетску грађу потребна и снага мишица али још више вештина, бацању камена с рамена, најдужи хитац имали су бацачи Батковића, а такмичари из овог села победили су и у све три категорије у најатрактивнијој дисциплини Игара, народно рвање, до 75 килограма, до 85 и преко 85 килограма.

У дисциплини полигон - односно савладавању природних препрека, где су потребни брзина и спретност, најбоље су се снашле девојке и мушкарци домаћина, односно екипе Саставака.

У свеукупном пласману са 42 бода победила је екипа Батковића, други су били спортисти Сјеверина са 38 бодова, треће место са 23 бода заузела је екипа Саставака, а четврто спортисти МЗ Мажићи.

Награда за екипу победника односно спортисте Батковића је одлазак на финале Сеоских игара Спортског савеза Србије, које ће се у Врњачкој Бањи одржати од 25. до 27.септембра.

Успешни организатори ове манифестације ,која ће наредне године сигурно бити још масовнија, био је Спортски савез Прибоја, а као и увек, добар домаћин, била је МЗ Саставци.

Сеоске игре Србије биле су уједно и 58.Омладинске сеоске игре Саставци 2020.које се традиционално одржавају Првог маја, али су због пандемије коронавируса биле одложене.