slideshow04

Поправка водовода на Глишиној води

Вишедеценијски проблем са пуцањем водоводних цеви на локацији Глишина вода, због активног клизишта на овом подручју, ускоро би требало да буде у потпуности решен.

Крајем септембра почели су радови на замени 200 метара дотрајалих челичних цеви FI 350, које су старе близу пола века, и то на најкритичнијој деоници, где је клизиште и најизраженије, од подвожњака на Мостини, па до улице за насеље Главица, које је такође угрожено овим клизиштем.

glisina voda zamena cevovoda

На овом делу је врло често долазило до пуцања главног цевовода, због померања тла, а отклањање квара било је увек отежано, због саобраћаја на регионалном путу Прибој – Бистрица са једне и железничке пруге Београд – Бар, са друге стране.
Пре коју годину постављени бетонски елементи и камена дробина, на једној коловозној траци, само су додатно отежали отклањање кварова на овој критичној деоници. Релативно чести кварови на магистралном воду за Стари Прибој узроковали су и проблеме у редовном водоснабдевању потрошача овог дела града и даље Мраморја, Раче и Увца, а за ЈКП "Услуга" стварани су велики губици воде.

Досадашње челичне цеви мењају се полиетиленским, истог промера, а које су много отпорније на притисак, па не би више требало да долази до пуцања магистралног вода и честих кварова. Нове цеви су највећим делом већ положене у ископане канале, следи израда шахти где ће се извршити преспајање цевовода, па ће само у том периоду потрошачи Старог Прибоја остати без воде. Све би требало да буде готово у наредних седам дана.

Средства за поправку овог дела водовода на локацији Глишина вода, у вредности од неколико милиона динара, обезбедила је општина Прибој.

Већ наредне недеље требало би да отпочну радови и на санирању још два велика квара на примарној водоводној мрежи. У Потпећу, после Фабрике воде, требало би да се замени вентил и сви фазни елементи на цевоводу ФИ 600, као и уградња сличног вентила у Кратовској реци, на цевовдоу извора сирове воде Бјеличковица.

Вредност ове инвестиције је 2,5 милина динара, а средства су обезбедили локална самоуправа и ЈКП "Услуга".

Са санирањем ових кварова, елиминисаће се досадашњи значајни губици воде, а побољшаће се укупно водоснабдевање у граду, поготову на вишим котама, како у градском тако и приградском делу.