slideshow04

Електрични бицикли за домаћице у Прибоју

Жене домаћице, односно неговатељице, које у Прибоју пружају помоћ у кући старијим особама и лицима којима је потребна нега, убудуће ће до њих стизати и на електричним бициклима. Бицикли долазе као подршка запосленима у области социјалне заштите, у време повећаног броја заражених вирусом Covid-19.

Тако су у Прибој, односно Центар за социјални рад стигла четири електрична бицикла, са пратећом опремом, кацигама и сигурносним ланцима.

Бицикли раде на батерију и могу се возити са и без електро погона, а са једним пуњењем може се прећи и до 120 километара. Четири бицикла, које је добио Прибој, прилагођени су вожњи по брдовитим пределима.

Донација је уручена кроз пројекат немачко – српске развојне сарадње „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“, а обезбедила их је Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

"Ово је до сада и највећа донација ГИЗ-а Центру за социјални рад, јер смо до сада кроз две донације обезбедили значајне количине заштитног и санитетског материјала, а бицикла ће нам значити за још већу афирмацију услуга социјалне заштите, које су у овом граду и до сада биле на завидном нивоу.", рекао је Зоран Полић, директор Центра за социјални рад у Прибоју.

"Помоћ у кући за старија лица, једна је од најчешће коришћених услуга социјалне заштите и драго нам је да ћемо донацијом електричних бицикала подржати запослене у социјалној заштити и тиме олакшати долазак до корисника, а употреба ових бицикала имаће и позитиван ефекат на заштиту животне средине. Чињеница да су бицикли произведени у Србији, додатни је бонус, јер тиме подржавамо и развој домаће зелене економије.", рекао је Маркус Мајер, вођа пројекта.

Подршка ГИЗ-а обухвата 16 градова и општина, а до краја године биће уручено укупно 58 електричних бицикала - 26 прилагођених брдским и 32 намењена равничарским теренима.