slideshow04

Потписан Меморандум о сарадњи суседних општина

У циљу унапређења квалитета живота грађана, бољих пријатељских и пословних односа, промовисања економског, социјалног и културног развоја, а све у циљу унапређења живота у пограничном појасу, пре свега кроз област инфраструктуре и туризма, у Вишеграду је 1.марта потписан Меморандум о сарадњи између суседних општина, Прибоја и Чајетине из Србије и Вишеграда и Рудог, из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске.

Меморандум су потписали председници општина Лазар Рвовић и Милан Стаматовић, као и начелници општина Младен Ђуревић и Драгољуб Богдановић.

Председник општине Прибој, Лазар Рвовић рекао је да је ово подстицај да се реализују заједнички пројекти и користе средства из прекограничне сарадње, али и из дела који финансира Србија.

"Наши проблеми и интереси су слични, пре свега, у области туризма и саобраћаја, а то су пројекти које реализује Србија и ми морамо да створимо услове да ти пројекти заживе.", истакао је Рвовић.

Према његовим речима, осим ауто-пута, значајни пројекти су Аеродром "Поникве" и реконструкција пруге Београд-Бар, али и међусобно комуникационо повезивање ове четири општине.

Подсетимо, потписивању Меморандума о сарадњи претходио је састанак почетком фебруара у Чајетини, када су челници локалних самоуправа договарали заједничке пројекте и унапређење пословне сарадње, а све у контексту Протокола о сарадњи на пројекту „Подриње“, потписаног 2012.године, између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске.

Меморандумом о сарадњи општина Прибој, Чајтина, Вишеград и Рудо, предвиђено је и формирање Координационог тела, које ће чинити представници општина, а који ће бити задужени у оквиру истог, да подстичу и координирају реализацијом потписаног Меморандума.