slideshow04

Државни секретар Сенад Махмутовић у Прибоју

Општину Прибој, данас је посетио државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић. Повод за посету Прибоју али и околним општинама је сумирање резултата у пољопривреди као и прављење оквирних планова за 2014. годину.

Махмутовића је у свом кабинету дочекао председник општине Прибој, Лазар Рвовић са сарадницима, помоћником за пољопривреду Хајром Бећиревићем, директорима јавних предузећа Дирекције за изградњу Прибоја Здравком Пешутом, ЈКП "Услуга" Жељком Јечменицом, а присуствовао је и директор ОШ "Десанка Максимовић", Славомир Танасијевић како би примио поклон Министарства намењен његовој школи. На самом почетку састанка, бачен је кратак осврт на 2013. годину и улагања Министарства у пољопривреду у општини Прибој. Председник Рвовић посебно је истакао пројекат вредан 20 милиона динара за атарске путеве, у коме је Министарство учествовало са 16 а општина Прибој са 4 милиона динара. Такође је казао да је обезбеђивање инфраструктуре главни предуслов за развој пољопривреде. Махмутовић се захвалио на иницијативи локалне самоуправе у Прибоју и на комуникацији коју су имали у протеклој години, али и дао предлог да се убудуће траже механизми како што ефикасније информисати пољопривреднике о субвеницијама Министарства. Оценио је да већином пољопривредници, поготово они са малом пољопривредном производњом нису упознати шта све могу да добију од државе, и да ће се у будућности радити на томе. Када се конкретно ради о пољопривредној производњи, државни секретар је оценио да овде јако добро напредује воћарска производња, односно малина, на шта му је од стране локалне самоуправе одговорено да је малина из прибојског краја једна од најквалитетнијих, ако не и тренутно најквалитетнија, имајући у виду податак да се баш она користи као побољшивач. Само протекле године, принос малине у Прибоју је био 3 милиона евра. У знак подршке обнављању руралних подручја, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде поклонило је један лаптоп за ученике Издвојеног одељења школе "Десанка Максимовић" у Сјеверину. Лаптоп ће користити ученици једног од два одељења, колико их у Сјеверину има, обзиром да једно одељење већ има рачунар.

Договорено је да се у првим данима након празника одрже састанци у Управи за пољопривредно земљиште и Републичкој дирекцији за воде, како би се разговарало о томе колико држава може да изађе у сусрет када се ради о прочишћавању отпадних вода и водоснабдевању. Такође, план је да се настави са позитивним трендом обнављања атарских путева и инфраструктуре у руралним подручјима и рад на проналажењу система бољег информисања пољопривредника.
poseta senada mahmutovica