slideshow04

Календар ЕУ ПРОГРЕС-а: Немања Ђуровић освојио трећу награду

Врање, 18. децембар 2013. - На ликовном конкурсу за календар Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС за 2014. годину, на тему, "Одговорност према природи нема граница", победили су Амина Ћуркић, ученица Гимназије у Новом Пазару, Давор Филиповић из Техничке школе "Никола Тесла" у Сурдулици, и Немања Ђуровић, ђак гимназије у Прибоју. Менаџер ЕУ ПРОГРЕСа Грем Тиндал и заменица градоначелника Врања Бојана Величков уручили су лаптоп, таблет рачунаре и дигиталне фотоапарате, као награде за 12 најбољих ђака. Награду за најбољу школу на овогодишњем такмичењу освојила је Гимназија из Сурдулице, којој је припао компјутер и пројектор, како би се унапредио квалитет наставе.

"Овај ликовни конкурс наставља традицију претходних програма ПРО и МИР које су, такође, финансирале Европска унија и Влада Швајцарске. Овогодишња тема конкруса „Одговорност према природи нема граница" односила се на заштиту животне средине, од које зависи квалитет живота свих нас. Дечаци и девојчице показали су како сви треба да се трудимо како бисмо сачували природу“, рекао је Грем Тиндал, менаџер ЕУ ПРОГРЕСа током уручивања награда, које је данас одржано у Врању.
"Сва деца која су учествовала на ликовном конкурсу за календар ЕУ ПРОГРЕСа заслужују похвалу, јер била су креативна и веома маштовита. Зато је важно да професори и наставници ликовне културе константно подстичу ученике да стварају. Визуелне уметности оплемењују човека, чине га богатијим, на децу и младе стално треба утицати да се баве неким корисним стварима, да нешто сами ураде и направе, да маштају. Радови пристигли на конкурс били су разноврсни , рађени у различитим техникама, од цртежа оловком, тушем и пером, преко колажа, пастела, до правих малих уметничких слика у техници акварела и темпере”, наводи у образложењу Наташа Димитријевић, академска сликарка и председница жирија.
Ликовни конкурс на тему „Одговорност према природи нема граница" организован је током новембра ове године, са циљем да пружи подршку младим ликовним талентима, као и да промовише европске вредности у Србији. Тема је одабрана са намером да подстакне младе да размишљају о важности очувања природе, као једног од најважнијих задатака сваког људског бића, са нагласком на рециклажи и енергетској ефикасности, као два најбитнија концепта заштите животне средине. Жеља је била и да кроз ликовне радове представе своја виђења о томе како ови концепти могу да побољшају квалитет живота у њиховом дому, селу, општини или земљи, и представе своје идеје за решавање неких постојећих еколошких проблема у њиховој средини.
"Ученици који су учествовали у ликовном конкурсу у великој мери су на својим радовима истицали важност појединца у очувању животне средине. Одговорност свакога од нас је, рекло би се по њима, кључан фактор у смањењу загађења, и ја могу једино да се сложим са тим. Свако од нас може и мора да се максимално труди да допринесе очувању здравог животног окружења", рекао је Дејан Дробњак, менаџер ЕУ ПРОГРЕСа за комуникације.
Календар ЕУ ПРОГРЕСа за следећу годину украсиће и девет награђених радова, чијим ауторима су данас уручени дигитални фотоапарати - Амина Нишић из Новог Пазара, Милорад Анђелковић из Сурдулице, Никола Ђорђевић из Лебана, Ирена Петковић из Лесковца, Ванеса Рамадани из Бујановца, Садмир Хамидовић из Сјенице, Драгана Ђорђевић из Грделице, Даниел Илић из Врања и Миљана Аврамовић из Блаца. Ученици 29 средњих школа из јужне и југозападне Србије доставили су 139 радова, што је највећи број пристиглих радова од почетка организовања овог традиционалног такмичења. Стручни жири предвођен академском сликарком Наташом Димитријевић, одабрао је 12 најбољих ликовних радова који су се нашли на страницама календара ЕУ ПРОГРЕСа за 2014. годину.
Награде су данас уручене и основним школама "Стојан Новаковић" из Блаца, "Живко Љујић" из Нове Вароши, као и Школи за основно и средње образовање "11. октобар" из Лесковца, које су доспеле у финале конкурса расписаног у оквиру еколошке кампање "Где је твој праг одговорности?", спроведеном уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС. Ове основне школе доставиле су најбоље предлоге и спровеле мале пројекте за решавање еколошких проблема у њиховим срединама, који су спроведени током новембра.

Календар ЕУ ПРОГРЕСА за 2014. годину можете преузети овде.
Извор: ЕУ ПРОГРЕС

nemanja djurovic konkurs eu progres 2014