slideshow04

Прибојски Дом здравља добио сертификат о акредитацији

Београд, 23. децембар 2013. - Сертификате о акредитацији добило је 38 домова здравља у Србији, које је њиховим представницима уручила министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

На годину дана акедитацију су добиле четири здравствене установе, на три године 31 дом здравља, док су на седам година сетрификате добили Завод за здравствену заштиту студената у Београду и домови здравља Палилула и Нова Варош.
Министарка здравља је рекла да је задовољна учинком што се тиче акредитације домова здравља, јер од 158 установа примарне здравствене заштите сертификате о акредитацији до сада је добило 80.
- Акредитација значи да смо стандардизовали педијатријску, гинеколошку, патронажну активност са међународним стандардима. Она подразумева и стандардизацију одређених процедура које морају да се спровду код сваког пацијента. Сертификација значи и да је кадар обучен, да га има довољно, али и да је простор пристојан – нагласила је министарка здравља.
Ђукић Дејановић је додала да сертификација није обавезна, али да је новим законским изменама предвиђана обавезност у неко догледно време.
- У перспективи је замишљено да РФЗО уговара само са установама које су акредитоване. Наравно, то је неко будуће време и још увек се о томе не може говорити, јер нису имали сви исту могућност да добију те сертификате – нагласила је Ђукић Дејановић.
Акредитацију су добили домови здравља Јагодина, Куршумлија, Сремска Митровица, Смедеревска Паланка, Алексинац, Петровац на Млави, Бољевац, Крушевац, Пријепоље, Мајданпек, Богатић, Бела Црква, Ражањ.
Сертификате су добили и дом здравља Пожаревац, Гаџин Хан, Бајина Башта, Брус, Лапово, Панчево, Чукарица, Бачки Петровац, Рача, Мали Зворник, Лозница, Мерошина, Цхуприја, Нови Пазар, Прибој, Врњачка Бања, Медвеђа, Ззитиште, Вршац, Ззагубица, Књажевац, Аранђеловац.
Министарство здравља финансијски је подржало акредитацију здравствених установа у оквиру пројекта “Пружање унапређених услуга на локалном нивоу”- ДИЛС уз подршку Светске банке.
Од 2010. године до данас обезбеђена је финансијска подршка у износу од око 400.000 евра.
Директорка Агенције за акредитцију здравствених установа у Србији Снежана Манић истакла је да је осим 80 домова здравља акредитацију добило и 15 болница и клиничких центара.
- Тренутно је у поступку акредитације 25 установа секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите, који ће бити завшени за шест месеци до годину дана – нагласила је Манић.
Она је додала да је тежња да се и приватне здравствене установе укључе у поступак акредитације како би изједначили ниво квалитета пружене здравствене заштите становништву.
Извор: Тањуг
sertifikat o akreditaciji dom zdravlja priboj