slideshow04

Почео нови развојни програм Европски ПРОГРЕС

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији Изабел Перих и регионални директор Канцеларије УНОПС-а Бурус Мекарон, потписали су јуче у Новом Пазару уговор о додели бесповратних средстава ЕУ и Владе Швајцарске за спровођење новог развојног програма, Европског Прогрес-а.

Програм ће у наредне три и по године допринети одрживом развоју недовољно развијених подручја, кроз јачање локалног управљања, стварања повољне средине за развој инфраструктуре и привреде, побољшање спровођења социјалне инклузије и политика запошљавања.

"И у оквиру новог програма, наставићемо подршку инфраструктурним пројектима и пројектима за унапређење рада локалних самоуправа.

Такође ћемо пажњу посветити и међуопштинској сарадњи и инфраструктурним пројектима од којих ће користи имати житељи више градова", рекао је представник ЕУ.

За спровођење програма Европска унија издваја 19,6 милиона евра, Влада Швајцарске даје 4,86 милиона евра, док ће Влада Србије преко ресорних министарстава и локалних самоуправа обезбедити додатно учешће у пројектима. У програм су уклључене 34 локалне самоуправе, а осим Прибоја ту су Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Рашка и Ивањица на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Иначе, овај програм спроводе Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Влада Републике Србије, док ће Канцеларија за европске интеграције Републике Србије пружати стратешке смернице.
evropski progres pocetak

Фото: Танјуг