slideshow04

Реализација програма „Подриње“ од наредне године

Јуче је у Регионалној привредној комори Ужице одржана конститутивна седница Савета корисника и радне групе пројекта “Подриње”. Седници су присуствовали Жељко Сертић, министар привреде Републике Србије, Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске, председници 31 општине, које се налазе с једне и с друге стране Дрине и које су укључене у Програм “Подриње”, али и града Ужица.

Програм, пре свега, привредног развоја регије Подриње, део је активности влада Републике Србије и Републике Српске у циљу реализације Споразума о успостављању специјалних паралелних односа који је потписан 2006. године. Тек 2012. урађен је овај Програм, а сада је договорено да до октобра ове године буде урађен прецизан акциони план који ће усвојити обе владе и који ће бити обавезујући за надлежна министарства и Србије и Републике Српске. Владе ће већ за наредну годину у својим буџетима имати позиције намењене Програму “Подриње” у складу са којима ће пројекти бити реализовани. У овој години се, по речима министра Сертића, припремају сви институционални оквири у којима ће почети реализација Програма у 2016. години. Важно је и то да ће поједини пројекти моћи да се финансирају из фондова ЕУ.
Златан Клокић, очекује да ће до октобра ове године бити донет Акциони план, да ће га обе владе усвојити и да ће се у буџетима за наредну годину планирати средства за реализацију пројеката.
-У Акционом плану локалне заједнице могу да дефинишу шта је то што их највише мучи и шта је то што би владе могле брзо, интервентно да реше. По усвајању Акционог плана, обе владе ће почети брже да решавају најзначајније проблеме на подручју Подриња,- рекао је Клокић.
На јуче одржаној конститутивној седници за председника Савета корисника пројекта “Подриње” изабран је проф. др Владо Симеуновић, заменик градоначелника Бјељине, који је био представник Републике Српске, а за заменика председника, Крсто Јањушевић, помоћник председника општине Прибој, иначе представник Републике Србије. Председник и заменик председника су изабрани на мандатни период од годину дана, а избор се врши по принципу ротације, тако да се на ове функције наизменично бирају представник из Републике Српске и Републике Србије.
Фото: Радио Луна

podrinje-za-bolji-zivot-gradjana