slideshow04

Пример позитивне праксе удружења грађана - "Засад за будућност" и у Прибоју

Да је за развој пољопривреде у Србији неопходно учешће цивилног сектора, на време су схватили у фондацији Делта, која је само ове године определила 7,5 милиона динара за финансирање грантова којима би се унапредила пољопривредна производња кроз социјално предузетништво. Пример позитивне праксе је удружење грађана "Сачувајмо село" из Прибоја, које је једно од шест њих који су на последњем конкурсу "Засад за будућност" добили средства за набавку машина и неопходних материјала.

Акција коју је покренула Делта у сарадњи са Траг фондацијом, а коју су на време препознали из удружења "Сачувајмо село" данас је била повод за пријем код председника општине Прибој Лазара Рвовића, менаџмента ове фондације и председнице УГ "Сачувајмо село". На конкурс, који је отворен у априлу, пријавило се 66 иницијатива, од чега су 43 биле пријаве пољопривредних газдинстава, а 23 удружења и организација које раде по принципу социјалних предузећа. Од укупног броја пријављених иницијатива 35 покривају област воћарства, 14 повртарства, 15 узгоја свиња, а две воћарства и повртарства. Шест њих су добили средства, међу којима је и удружење из Прибоја коме ово није први пример позитивне праксе и залагања за опште интересе.
Председник Општине похвалио је рад удружења и председнице Малине Станојевић, која је увек имала пројекте са видљивим ефектима и што је најбитније од општег интереса за локалну заједницу. Лепе речи чуле су се и са друге стране. Заменица директора фондације Александра Кресовић и менаџерка пројекта Надица Милановић, истакле су да је пројекат удружења "Сачувајмо село" један од најбољих и да је прави пример видљивих резултата. Оне су до краја године најавиле и нови позив, на коме се надају да ће бити што више добрих и конкретних идеја које би унапредиле пољопривреду.
Удружење из Прибоја добило је грант у износу од 896.830 динара, за куповину пластеника, копачица и друге механизације. Иначе је циљ акције "Засад за будућност" да индивидуалне пољопривреднике и мале компаније повеже са великим, које поседују савремену технологију. Осим средстава за набавку машина и материјала, победници конкурса добиће и добиће и стручну помоћ стручњака Делта аграра, који је компанија Делта холдинга. Релазација пројекта почела је средином јуна и трајаће до краја ове године, а пратиће је представници Делта фондације и Траг фондације, са којом се реализује тај пројекат.
С.М.

zasad za buducnost delta fondacija