slideshow04

Одржана 73. седница Општинског већа општине Прибој

Данас је одржано 73. по реду заседање Општинског већа општине Прибој. Заседање је почело минутом ћутања у знак одавања поште преминулом члану Општинског већа, Радовану Ровчанину.

На данашњем редовном заседању, осим утврђивања Извештаја о оствареним приходима и примањима и извршеним расходима и издацима буџета општине Прибој у периоду јануар-септембар 2015.године, Предлога Одлуке о Завршном рачуну консолидованог буџета општине Прибој за 2014. и Предлога Одлуке о буџету општине Прибој за 2016.годину, чланови Општинског већа утврђивали су и програме пословања јавних установа и предузећа за 2016. годину. Утврђене су и просечне цене квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину, висина стопе пореза на имовину и измена Одлуке о локалним комуналним таксама на територији општине Прибој. На данашњем заседању утврђена је и Прелиминарна ранг листа о додели стипендија за талентоване студенте школске 2015./2016. године, Решење о измени и допуни Решења о расподели средстава на спортске клубове и манифестације у 2015. години али и Предлог Закључка о новчаној помоћи ђацима пешацима.
Поводом прве, друге и треће тачке дневног реда, заседању је присуствовала Рада Милинковић, руководилац Одељења за друштвене делатности, финансије и буџет, која је у свом уводном обраћању дала кратак преглед тога, како се управљало финансијама општине Прибој у години која је на измаку, првенствено у деветомесечном периоду, за који је данас пред већницима био и извештај. Она је подсетила да је остварење прихода такође дато и у Одлуци о буџету општине Прибој, а да за овај деветомесечни извештај није било потребно образложење по упутствима, јер није било већих одступања, па је проценат остварења буџета у деветомесечном периоду 63,93%.
Са Одлуком о Завршном рачуну консолидованог рачуна буџета општине Прибој за 2014. годину се каснило због екстерне ревизије, чији је извештај стигао у октобру месецу. Председник општине Прибој Лазар Рвовић, подсетио је да је буџетски дефицит у 2014. години смањен за 13 милиона и да је то тренд који се наставио и у 2015. години, а све то је показатељ да се одговорни воде јавне финансије, казао је он.
Општинско веће општине Прибој утврдило је и Скупштини општине проследило на усвајање Одлуку о буџету општине Прибој за 2016. годину. Чланови Већа су се сложили да је буџет реалан и остварив, тако да ће омогућити да општина функционише. Буџет општине Прибој за 2016. годину је за 20% мањи од буџета за текућу годину и износи 776.572.358,00 динара.
Утврђена је и Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016.годину на територији општине Прибој, којом су цене остале непромењене у односу на текућу годину, а спроводиће се од 1. јануара 2016. године. Утврђена је и висина стопе пореза на имовину, али и Одлука о измени одлуке о локалним комуналним таксама на територији општине Прибој.
Данас су утврђени и Скупштини општине прослеђени на усвајање планови и програми јавних предузећа и установа за 2016. годину, и то ЈКП "Услуга", ЈП "Топлана", Регионалне санитарне депоније "Бањица", Центра за социјални рад Прибој, "Слободна зона" доо, "Индустријски паркови" доо, Дома културе "Пиво Караматијевић", Туристичке организације Прибој, "Спортски центар" Прибој, Градске библиотеке Прибој, Фонда за развој општине Прибој, ЈП "Дирекција за изградњу Прибоја" и Завичајног музеја Прибој.
Општинско веће утврдило је Прелиминарну ранг листу о додели стипендија за талентоване студенте школске 2015./2016. године, Решење о измени и допуни Решења о расподели средстава на спортске клубове и манифестације у 2015. години и Предлог Закључка о новчаној помоћи ђацима пешацима.
Седница је завршена у 12 часова, а до краја године очекује се још једно редовно заседање Општинског већа општине Прибој.

Дневни ред седнице можете погледати овде.

73 sednica opstinskog veca