slideshow04

КЛЕР: Потписан Споразум о партнерству

У просторијама Сарајевске регионалне развојне агенције СЕРДА, у четвртак, 6. јуна 2013. године, уприличено је свечано потписивање Споразума о партнерству на пројекту "Повећање конкурентности малих и средњих предузећа и јачање прекограничних веза у металској индустрији - ЕУМЕТАЛ 2".

Споразум су потписали директор Регионалне развојне агенције Златибор Славко Лукић и директор Сарајевске регионалне развојне агенције СЕРДА-е Шевкија Окерић, као и министар привреде Кантона Сарајево Емир Хреновица и директор Националне агенције за регионални развој Србије Ивица Ежденци, као представници институција које као партнери учествују у реализацији пројекта ЕУМЕТАЛ 2.
На конференцији организованој поводом почетка пројекта, истакнуто је да ће кроз реализацију планираних пројектних активности бити пружена подршка маилим и средњим предузећима металског сектора обе регије за излазак на захтевно европско тржиште.
"Наше две регије су део јединственог тржишта у металопрерађивачкој индустрији, тако да ће размена искустава успешних предузећа Кантона Сарајево и целе регије западне Србије бити веома драгоцена за унапређење њихове конкурентности и наступ на страним тржиштима" - рекао је Славко Лукић.
"Крећемо у реализацију пројекта која ће трајати двије године и који ће бити фокусиран на извозно оријентисана предузећа" - изјавио је директор Окерић. Он је додао да ће се радити на организацији учешћа предузећа на међународним сајмовима и да ће им бити пружена помоћ у профилисању и брендирању одређених производа.
Такође, пројектом су предвиђени пословни Б2Б сусрети фирми металске индустрије прекограничног подручја БиХ и Србије, израда промотивног каталога, анализа потреба за обукама и у складу с тим организација специјалистичких тренинга за запослене у фирмама.
Директор Националне агенције за регионални развој Србије Ивица Ежденци очекује да ће подршка развоју малих и средњих предузећа, нарочито у металској индустрији, кроз реализацију ЕУМЕТАЛ 2 доћи до пуног изражаја.
"Мала и средња предузећа декларативно сви подржавају, али генерално у свим државама бивше Југославије проблем представљају компликовани прописи по којим морају да послују. Ту су и бројне административне препреке, посебно администрације која нема довољно слуха да стимулативно дјелује на њихов рад", навео је Ежденци. Он сматра да би конкретна и далеко већа финансијска помоћ значајно допринијеле развоју ових предузећа у БиХ и Србији.
Пројект ЕУМЕТАЛ 2 одобрен је у оквиру другог позива Програма прекограничне сарадње БиХ - Србија. Укупна вриједност пројекта је 365.432 еура, од чега Европска унија финансира 83%, а преосталих 17% обезбеђују СЕРДА и РРА Златибор. Период имплементације пројекта је 20 месеци. Потписивању Споразума из Прибоја, присуствовали су у име Општинског већа, Милисав Шалипур и у име Канцеларије за Лер, Самир Шабанија.
sarajevo-eumetal2