slideshow04

Завршена деоница пута од 8,5 км од границе са Црном Гором до Саставака

Мештани најудаљенијих села у прибојској  МЗ Крајчиновићи, ових дана имају разлога за задовољство. Реконструкција прве уговорене деонице пута, од границе са Црном Гором преко Крајчиновића и Забрњице до Саставака, успешно је завршена. На тај начин испуњава се и обећање председника Републике Александра Вучића, да ће овај путни правац, укупне дужине око 20 километара, етапу по етапу, бити потпуно реконструисан о трошку државе Србије.

 "Реконструисана је прва уговорена деоница пута од 8,55 километара. До Крајчиновића је ширина пута пет метара, асфалт је ширине четири метра а дебљине седам цм, уз риголе од по пола метра са обе стране пута. Ширина пута од Крајчиновића је шест метара, коловоз је 5,5 метара, уз риголу од пола метра. Урађени су и одводни канали, пропусти, сређене шкарпе", реферише Едиб Хурић шеф градилишта Путева Ужице, као извођача радова.


На овој деоници била је и раније асфалтна подлога, али и прилично уска траса пута. Сада све изгледа и боље и квалитетније, а нови пут ће бити у функцији грађана овог краја, да се ово подручје колико је то могуће оживи, да се горштацима који су остали на својим вековним огњиштима приближи центар њихове општине и створе бољи услови за развој, пре свега пољопривреде, како воћарства или ти малинарства, тако и сточарства, али и због природних лепота и гостопримства домаћина, и неискоришћене шансе овог краја - сеоског туризма.

Житељи овог краја због близине, вековима су били наслоњени на суседна Пљевља у Црној Гори и Чајниче у Босни и Херцеговини, са којима су повезани, родбинским, кумовским, али и пословним везама. Нова и модерна саобраћајница омогућиће ће им, лакшу и бржу комуникацију према црногорском приморју, али и према  Сарајеву. И немају сумњу да преостала деоница, од нешто преко 12 километара до Саставака, ускоро не буде такође реконструисана.

"Пут је изванредно одрађен, а омогућава нам и боље контакте са комшијама из Пљеваља и Чајнича. Реконструкцију пута обећао је председник Републике Александр Вучић, а знате кад он нешто обећа, то се и испуни. Тако да се ускоро може очекивати наставак радова на реконструкцији преосталог дела пута до Саставака", истиче Лука Цвијовић, одборник у СО Прибој, из овог краја.

Река Поблаћница је жила куцавица овог краја, али асфалтни пут који вијуга поред ње, је кичма путне инфраструктуре овог поднебља и још већа шанса опоравка али и даљег напретка житеља у долини Поблаћнице.

Средства за реконструкцију пута од границе са Црном Гором до Саставка у потпуности обезбеђује држава Србија.