slideshow04

Реконструкција далековода према Рачи

Како би се решили вишегодишњи проблеми, односно прекиди у напајању елктричном енергијом, у току је реконструкција далековода према прибојској МЗ Рача, у дужини од преко осам километара.

Мењају се проводници и изолатори и врши раскресивање трасе, што ће омогућити стабилније снабдевање струјом близу 400 домаћинстава на овом подручју. Завршетак радова очекује се ускоро.

Десетокиловолтни далековод - извод за Рачу, са трафостанице 35/10 киловолти Прибој 1 односно Млин, преко Пролетерске улице и Подина, Рабреновца и Мраморја па све до краја Раче, ових дана се потпуно реконструише, што ће решити поменуте проблеме и сада омогућити стабилније снабдевање ових домаћинстава електричном енергијом.

Далековод према Рачи изграђен је тачно пре пола века, 1974.године. Инсталисана снага је 810 киловата, а укупна дужина је 8,29 километара. Током пет деценија, зуб времена је учинио своје, па је обнова пре свега проводника и изолатара, просто била неминовна. Они су се, најблаже речено, временом "потрошили", а откривање кварова, поготову на изолаторима је заиста био велики посао. Иако физички нису били оштећени, због атмосферских утицаја, понекад нису обављали своју функцију, па се морало пешице од стуба до стуба, да би се лоцирао квар.

Те вишегодишње муке, за житеље МЗ Рача, који се напајају са овог далековода, требало би овог лета да постану прошлост.

Радови на инвестиционом одржавању почели су 22. јула, што подразумева замену око  400 изолатара и комплетну замену проводника у дужини од око 25 километара. Проводници су нови и већег пресека, па ће то омогућити не само стабилно снабдевање струјом овог подручја, већ и повећање капацитета у напајању односно прикључење и нових потрошача.

Радови, које финансира Електродистрибуција Србије, упркос тропским данима, добро напредују. Већ је одрађено више од пола посла. Реконструисана је деоница од Млина до Пролетерске улице, као и деоница од краја Раче до новоизграђене цркве. Прекида у напању струјом требало би да буде још само у периоду док се не заврши реконструкција, а вршиће се сукцесивна искључења, док трају радови, које изводе радници предузећа "Зарић" из Бајине Баште.

Истовремено, радници Погона ЕД Прибој врше и раскресивање комплетне трасе, што ће такође допринети стабилнијем напајању електрилном енергијом.

Према плану извођача радова, овај велики посао треба да се заврши ускоро, јер све зависи од актуелних временских прилика, односно боље рећи неприлика, пре свега тропских врелина или кише.

Иначе, на конзумном подручју Прибој има значајан број далековода, а ово је први, који се у потпуности реконструише, јер су до сада на сличним далеководима урађене  само поједине деонице. Изолатори и проводници промењени су на далеководима од Саставака до Хер Голеша и према Крајчиновићима, такође од Саставака до Забрњице.