slideshow04

Посета братском Прилужју поводом Дана Општине

Делегација Општине Прибој, на челу са председником Општине, Лазаром Рвовићем и његовим замеником, Сашом Василићем, боравила је у понедељак, 19.августа на Косову и Метохији, у посети братском Прилужју у општини Вучитрн, и присуствовала храмовној слави села и Дану Општине, на празник Преображења Господњег.

У духу добре братске сарадње, која је 2019.године озваничена потписивањем Повеље о братимљењу, са српском енклавом Прилужје, у којој живи око 3000 Срба, утврђене су старе братске везе, са Србима који су у оваквим условима живота, својеврсни јунаци свога доба и чувари српске културе и традиције, када је тешко обезбедити и елементарне услове за живот.

Прилужје је насеље у општини Вучитрн, између две реке Лаба и Ситнице, у подножју Чичавице, и простире се на површини од 745 хектара. Датира још из периода Бранковића, 1455.године са 50 домаћинстава. Данас у селу има око 3000 становника и 500 домова, у истом се налази седиште Привременог органа општине Вучитрн, као и установе дечји вртић, Дом здравља, Центар за социјални рад, Пошта, Железничка станица, Дом културе и основна и средња школа. Наизглед, место у коме се може живети, радити и стварати, али без основних законима загарантованих људских права, слободе кретања и права на једнаке могућности, које у односу на Албанце, немају.

Централна манифестација "Дани Преображења Господњег Прилужје 2024", другог дана светковања, почела је Светом Архијерејском литургијом у храму СВ.Преображења Господњег, коју је служио епископ новобрдски Иларион, после чега је уследило резање славског колача и освећење грожђа, а потом и културно-уметнички програм.

Осим побратима из Прибоја и других општина у Србији, велику подршку српском живљу у Прилужју, пружа и држава Србија, са Канцеларијом за Косово и Метохију, која у веома тешким условима и под забранама, успева да буде прва рука помоћи својим држављанима, у условима када се сви елементи државе Србије на подручју АП Косово и Метохија, потиру од стране самопроглашене независне државе.

"Канцеларија је увек ту, то знате, да вас подржава још више, и да вам пружа оно што можда ви овде не можете сами, а заједно смо јачи и заједно можемо све. Надам се да ће драги Бог, да да нама овде, следеће године, дечјег плача а још више ваших осмеха, јер ваш осмех храни нас у Канцеларији и даје нам мотива и снаге да радимо. Све оно што урадимо, ми знамо да ви прихватате од срца", рекла је Светлана Миладинов, из Канцеларије за Косово и Метохију.

Више од материјалне помоћи, становницима Прилужја значи и братска љубав и посета, као показатељ, да у овим тешким условима, нису сами. Председник Привременог органа општине Вучитрн, Милан Костић изјавио је да је изузетно поносан и срећан што на данашњи дан може да види велики број људи окупљених око цркве, који су и поред свих притисака и хапшења од стране Приштине, наставили да живе у овом месту.

Локална самоуправа у Прибоју, годинама је продубљивала и унапређивала сарадњу са Прилужјем, како кроз материјалну помоћ и помоћ институцијама, тако и кроз улагање у младост, у виду помоћи ђацима првацима, обезбеђивањем стипендија за најбоље ученике, али и бесплатног летовања за децу Прилужја.

"Данас су наша браћа из Прибоја, на челу са председником Општине, Лазаром Рвовићем, дошли да нас подрже и испоштују, они нам помажу целе године и увек су са нама. Деца су била до пре два дана на мору, у Сутомору, у њиховом смештају, сваке године нам деца одлазе на море. Увек нас питају шта треба, увек гледају да ову децу задовоље на неки начин, да изађу ван Косова и Метохије. Ово је мала српска енклава, а сада ово што ради Курти то је притисак, хапшење свих Срба који нису починили ништа лоше, само што су велики Срби, због тога су у затворима. Ово што Прибој ради, то за децу много значи, рађа се пуно деце, основна школа нам је пуна, пуно нам је срце и када нам пријатељи дођу, јер мало је њих као што је Прибој", рекао је Милан Костић, председник Привременог органа општине Вучитрн, са седиштем у Прилужју.

Поводом Дана Општине у Прилужју, братска општина Прибој и братски народ Прибоја, који су показали да су срцем уз српски народ на Косову и Метохији, добили су и захвалницу мештана Прилужја и Привременог органа, у знак захвалности, што их и у овим тешким временима, чине срећнима и показају да нису сами.

У оквиру манифестације "Дани Преображења Господњег у Прилужју" чији су покровитељи Министарство информисања Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и Привремени орган општине Вучитрн, а која је започела у недељу, током два дана трајања уприличен је богат културно - уметнички програм наступом бројних фолклорних ансамбала са Косова и Метохије. Манифестација је била посећена, како од стране локалног становништва, тако и од стране званичника братских општина широм Србије, представника Канцеларије за КиМ, али и јавних личности, од којих је један и познати глумац Иван Босиљчић.

И како је, у својој беседи поручио владика Иларион, осврћући се на историјски контекст и данашњих дешавања, да су наши преци на овим просторима опстајали не марећи за оно што се дешавало у политичкој реалности, тако и Прилужје и српски народ на Косову и Метохији, негујући своју веру и традицију, чека нека боља времена.