slideshow04

Одржан сабор сећања на Бијелој Глави

Прошле је тачно 110 година од како је на овим просторима, на висовима Црног врха изнад Прибоја, Орлића и Оштреља у чајетинској МЗ Јабланица, августа 1914.године вођена једна од одлучујућих битака за одбрану отаџбине у оквиру славне Церске битке на јужном делу Дринског фронта. Иако је непријатељ био вишеструко надмоћан, српски борци су успели да се јуначки одупру и потисну моћну аустроугарску војску, али су то платили својим животима. У спомен костурници цркве у Старом Прибоју похрањене су кости 72 борца, у порти цркве у Штрпцима 42 војника, од тога два муслимана, и на Бијелој Глави сахрањено је 36 војника на челу са легендарним командантом мајором Василијем Луковићем из Кнића. Камен белег, у који су војници бајонетима исклесали поруку за свог команданта, као прво спомен облежје једном војнику у Првом светском рату, и данас, на некадашњој караули, сведочи о херојској борби српских војника и добровољаца.

Пре 10 година на Бијелој Глави је изграђено Спомен обележје и отворен Парк пријатељства општина чији су војнци  положили своје животе на овим просторима - од Чајетине и Кнића, преко Ужица и Прибоја, до Рудог и Вишеграда. Већ деценију овде се, крајем августа, одржава и Сабор сећања, пијетета и сарадње, у организацији Општине Чајетина и ТУ Јабланица.

Тако су и недељу 25.августа, евоциране успомене на те славне дане наше историје. Након полагања венаца и парастоса погинулим борцима, приређен је и пригодан културно-уметнички програм, од песничког омажа, изворних и традиционалних песама, до војничког повечераја.

Општина Чајетина, са својим општинама пријатељима, ће и даље неговати и чувати ослободилачке традиције овог краја, и помагати да се обнове и сачувају сећања на ове храбре борце и кроз изградњу планираног Спомен дома.