slideshow04

Учесници 51.сазива Милешевске колоније у посети Прибоју

У потрази за инспирацијом, природним лепотама и културно-историјским знаменитостима овог краја, учесници 51.сазива Милешевске колоније, традиционално су посетили Прибој 23.августа.

Милешевска колонија је једна од три најстарије уметничке колоније у нашој земљи, коју организује Дом културе Пријепоље, под покровитељством Министарства културе и информисања, и за циљ има окупљање већ доказаних уметника, не само из наше земље већ и региона и Европе, како би упознајући се са културним и историјским наслеђем долине Лима, сакупили утиске, који су од пресудног значаја за стварање неких будућих уметничких дела.

Осим ослањања на културну баштину Пријепоља, Милешеве, Пљеваља и других места у околини, традиционално инспирација се увек потражи и у једном од највећих историјских и културних добара овог краја, манастиру Свети Никола у Прибојској бањи, али и у сталној поставци Завичајног музеја Прибој.

"Интернационална колонија и људи који овде долазе, из региона али и из целог света, мислим да је велико задовољство увек доћи у Прибој, доћи овде на Бању и сваке године изнова довести наше нове госте, тако да мислим да сви оду одавде пуни утисака и да уживају овде", каже Мирко Малешић, уредник ликовних програма у пријепољском Дому културе.

Милешевска колонија је конципирана тако, да уметници током свог седмодневног боравка у манастиру Милешеви, Пријепољу и овом крају, не стварају своје радове на лицу места, већ обилазе природне лепоте и културно - историјске знаменитости овог краја и црпе инспирације за уметничка дела која ће у град Белог анђела донети наредне године.

"Утисци су више него позитивни, овде сам већ пети дан, и ми као што већ знате сваки дан идемо у обилазак познатих знаменитости у околини, тако да инспирација за рад који ће настати у наредних годину дана заиста неже мањкати", рекла је Боса Остић, академска сликарка.

Милешевска колонија има пре свега уметничку димензију, али и ону другу, промотивну функцију, да на најбољи могући начин представи и популарише, не само Пријепоље, већ и комплетан овај крај, и као таква је једна од најбоље организованих.

"Ја мислим да је један од најбољих концепата колоније на којима сам био, с обзиром да се учесници практично недељу дана опуштају, друже и упознају, скупљају неку инспирацију из околине. Сам простор где се колонија одвија и уопште екскурзије које су организоване су заиста инспиративне и ко није био у овом крају, за њега је то један изузетан доживљај", истакао је као свој утисак Немања Смичиклас, доцент Факултета примењених уметности у Београду.

Заједништво на пољу уметничког стваралаштва и баштињења културе долине Лима, одражава се у доброј сарадњи културних установа два града, пре свега Дома културе из Пријепоља и Завичајног музеја у Прибоју.

"Ово је традиционална сарадња са Домом културе у Пријепољу, они су свакако недавно код нас излагали поводом пола века постојања колоније, једну ретроспективу радова, тако да ми са задовољством сваке године угостимо уметнике који су део колоније", каже Нада Милићевић, директорка Завичајног музеја из Прибоја.

У манастиру Светог Николе у Прибојској бањи, тренутно се изводе радови на истраживању фресака наоса и припрате, као припрема за коннзерваторско-рестаураторске радове, за шта је задужен Републички завод за заштиту споменика културе из Београда.

"Тренутно смо на половини наших истраживања, завршили смо истраживања на живопису на припрати, сада смо у наосу. Овде ради нас четворо и ту су укључене младе колеге у оквиру пројекта моја прва плата и њихов допринос је велики, те се њихови први кораци у овој струци одвијају баш овде, на терену који је од изузетног значаја. Радови ће потрајати још недељу дана, али ту има посла за још испитивања", каже Стојанка Самарџић, конзерватор-рестауратор из Републичког завода за заштиту споменика културе.

Радови овогодишњег сазива Милешевске колоније биће представљени на изложби, која ће бити уприличена у пријепољском Дому културе, традиоционално следеће године, пред окупљање следећег сазива.