slideshow04

У Прибоју одржан Српски атлетски митинг и први меморијал "Владе Пивљанин"

Прибој је 4.септембра био центар српске, али и светске атлетике. На градском стадиону одржан је трећи Српски атлетски митинг и први Меморијал "Владе Пивљанин", у знак сећања на велико тренерско име прибојске, српске, али и југословнске атлетике, који је бројне атлетске драгуље избрусио у велике шампионе.

На трећем "Serbia Athletics Meeting", који је после два одржана у Београду, поверен граду Прибоју, наступило је преко 60 атлетичара и атлетичарки из готово 20 земаља света.

Град спорта на обалама Лима, још једном се показао као добар домаћин и успешан организатор. Овај изузетан спортски догађај отворили су Слобофан Бранковић, директор Српског атлетског савеза и Филип Коамарица, председник Спортског савеза Прибој.

Поред бројне публике на стадиону, један од највећих спортских догађаја у историји овог града, могли су да прате и гледаоци широм Србије поред малих екрана, у директном преносу. А имали су шта и да виде и у чему да уживају. Било је изузетних резултата, добрих скокова, одличних хитаца, најбржих трка у нашој земљи и националних рекорда.

Страхиња Јованчевић, вишеструки првак Србије био је убедљив у скоку у даљ са 7,64 метра, а код дама, са 6,33 метра, најбоља је била, такође првакиња Србије, Марија Буквић.

Највећа звезда митинга била је српска атлетичарка у бацању копља, Адриана Вилагош, која је хицем од 64,48 метара остварила трећи резултат у каријери и најбољи на тлу Србије. У  Прибоју, то је био трећи резултат митинга.

У бацању кугле Андеј Тоадор из Румуније са хицем од 20,71 метара био је бољи него на недавном првенству у Италији, и заслужено стигао до друге награде митинга.

Поклонике српске атлетике посебно је обрадово 17-годишњи Алдин Ћатовић из Новог Пазара, који је чак за три и по секунде поправио национални рекорд у трци на 1500 метара, за категорију до 18 година, и тако још једном најавио блиставу каријеру.

У трци атлетичарки на 100 метара, најбоља је била Богларка Такач из Мађарске, испред српске шампионке Милане Тирнанић. У трци на 200 метара убедљива је била британска шампионка Ама Пипи, а на 1500 метара Жоселин Винд из Швајцарске.

Код мушкараца у трци на 400 метара победио је Демиш Геје из Јамајке, а у трци на 1500 метара Американац Коеч.

Највећа атракција атлетског митинга у Прибоју била је трка за мушкарце на 100 метара, јер су наступила и три такмичара са временима испод 10 секунди. Финална трка, била је шлаг на торту. Испоставило се да је то најбржа трка у овој дисциплини у историји Србије, а у жестокој конкуренцији победио је Ебрахима Камара са сјајних 10,8 секунди, што је његов други резултат у каријери. И то је наравно најбољи резултат Српског атлетског митинга у Прибоју, па је овом сјајном атлетичару из Гамбије, који је одушевљен Србијом, и припала прва награда.

Новчане награде обезбедила је општина Прибој а уручили су их Петар Вјетровић, унук Влада Пивљанина и Борис Мрдовић, председник СО Прибој.

Трећи Српски атлетски митинг завршен је успешно на задовољство и учесника и организатора, чији су први утисци  изнад свих очекивања.

Прибој се овако, на најбољи начин враћа на мапу српске атлетике, а Српски атлетски  митинг и Меморијал "Владе Пивљанин", и наредне године, у Прибоју, биће одржан почетком септембра.