slideshow04

Бесплатна агрохемијска анализа земљишта

Иако је пољопривредна сезона још увек у току, већ се предузимају одређени кораци и мере, за наредну или наредне сезоне. Једна од тих мера је и агрохемијска анализа земљишта, као услов свих услова за било коју производњу у пољопривреди, било да се ради о воћарству, ратарству или повртарству.

Од добро изабране парцеле и квалитетно припремљеног земљишта, на основу агрохеимјских анализа, зависи и каснији успех производње, односно засада који подижемо. У циљу тога да би помогла својим пољопривредницима да поправе плодност пољопривредног земљишта, Општина Прибој је потписала уговор са Пољопривредном саветодавном и стручном службом из Ужица, о агорхемијској анализи одређеног броја узорака и давању стручних препорука, на основу одрађених анализа.

"То је значајна помоћ прибојским пољопривредницима. Уговором је предвиђена агрохемијска анализа 150 узорака земљишта, за исто толико пољопривредних газдинстава. Ако интересовање буде и веће, размотриће се и могућност повећања броја бесплатних анализа", истиче Данило Пријовић, из Општине Прибој.

Ово је прилично добар период за узимање узорака земљишта јер је већ прошло два до три месеца од третирања земљишта разним ђубривима или другим прихранама, а врло битан фактор је и начин узимања узорка, да би кроз анализу добили реалну слику стања плодности земљишта.

Узорци земљишта предају се у просторијама Стартап центра у новом делу Прибоја, од 9.септембра, од 7 до 15 сати, где ће се попунити и пратећи образац. Резултати анализа очекују се врло брзо, како би се стручне препоруке о поправљању плодности земљишта, могле применити већ ове јесени.

Средства за агрохемијску анализу узорака пољопривредног земљишта обезбедила је Општина Прибој.