slideshow04

Прибој посетио амбасадор Ирана

У радној посети Прибоју, у петак 13.септембра, боравио је амбасадор Исламске републике Иран у Србији, Рашид Хасанпор Баи, који је са руководством Општине, представницима Привредне коморе Србије и прибојским привредницима, разговарао о унапређењу економске, пре свега, привредне сарадње.  

Уваженог госта, о некадашњем али и садашњем привредном тренутку локалне самоуправе, упознали су Лазар Рвовић, председник Општине Прибој и председник СО Борис Мрдовић. Разговорима је присуствовао и представник Привредне коморе Србије, из Сектора за приватно предузетништво, Милан Чукић.

На бази веома добрих односа две земље, ту сарадњу треба проширивати по дубини, пре свега на економском односно привредном плану. У том  контексту амбасадор Ирана у Србији, посетио је и Слободну зону Прибој, где трентуно ради неколико страних и домаћих компанија, и где је запослено преко 600  радника. Поред домаћина из локалне самоуправе, разговорима су присуствовали и директни представници прибојске привреде, директори корпорација ФАП и Полиестер цеви, проф.др Милутин Живковић и Фахрудин Алагић, као и директор Слободне зоне, Милисав Шалипур.

"Драго ми је што је ово прва посета Његове екселенције, након разговора са председником Србије. Тема је била потенцијална економска сарадња, погодности Слободе зоне и све оно што Прибој може да понуди, али и са друге стране, шта може да буде интересантно Ирану, да би улагао у нашу средину. По ономе што смо чули Иран је доста конкурентан са ценама сировина, тако да то може да буде веома интересантно прибојским фирмама. Конкретна интересовања показали су и представници ФАП-а и Полиестра, а да би се све то реализовало, договорена је и посета привредне делегације Ирану", истакао је Лазар Рвовић,председник Општине Прибој.

На основу већ добрих односа две земље, и ова посета  амбасадора Ирана била је у функцији развијања што конкретнијих привредних контаката, јер ресурси и економска оправданост са обе стране постоје, констатовано је током  разговора.

"Са председником Вучићем сам разговарао о унапређењу сарадње на свим нивоима, и ова посета је само реализација тих разговора. Уверио сам се да Прибој и овај регион имају добар потенцијал у даљем развоју наших односа. Већ смо са ФАП-ом и Полиестером причали о конкретним пословним потезима, а верујем да то можемо учинити и са другим компанијама из овог региона, али и Србије", изјавио је Рашид Хасанпур Баи, амбасадор Исламске Републике Иран у Србији.

Посета је отворила врата привредној и свакој другој сарадњи, не само Прибоја него и Србије у целини. А да би се договорено и реализовало, планирана је и посета привредне делегације Ирану.