slideshow04

Сабор љубитеља природе на Восковини

На падинама Јаворја, највеће прибојске планине, на брду изнад села Восковина, већ пету годину обнавља се некада чувени сабор овог краја.

Покренули су га ловци, група Восковина, и већ је постао не само сабор ловаца, већ сабор свих љубитеља природе.

Учесници Сабора су ловци, планинари, пчелари, млади и стари, Срби и Бошњаци, православни и муслимани, а окупља их све заједно љубав према човеку и мајци природи.

Сабор је мултиетнички, али и међународни. На тромеђи некадашње три републике, сада државе, учесници Сабора долазе из Прибоја, Чајнича, Нове Вароши, Рудог, Пријепоља Златибора, Ужица, Чачка и чак, Београда.

Захваљујући љубитељима лова и природе, али и народне традиције, овде се опет чује и она стара изворна песма, обнављају чобанске и витешке дисциплине, организује се коњичка трка, а народ се сабира и дружи.

Организатори Сабора су ловачка група Восковина и кетеринг МИНОС, уз подршку Општине Прибој, јер је ово истинска промоција туристичких потенцијала овог краја.

А да би било што више људи на Сабору, мора их бити више и у селима овог краја, а један од главних предуслова је добар пут. На срећу мештана, уз помоћ државе Србије, асфалтна магистрала је прошла кроз планину Јаворје, и стигла надомак, Стрмца и некада најлепше сеоске школе у Србији. И то није све.

План је и да се гради пут према Чајничу односно Заборку, баш преко Восковине и Миштра, Пут Чајничке Краснице. Идеја се већ разрађује, а ако се планови остваре, на наредни сабор на Восковачком брду, можда се буде стизало и новом саобраћајницом, на задовољство људи овог краја, свих сабораша и истинских љубитеља природе.