slideshow04

Асфалт у Газдићима - МЗ Рача

Реализујући овгодишњи програм асфалтирања улица и путева у Општини Прибој ових дана ради се на асфалтирању планираних деоница путних праваца у МЗ Рача. У засеок Газдићи, изнад пруге и Слободне зоне, стигао асфалт у дужини од једног километра.

Пруга је овде поодавно била граница. До ње је и железничког стајалишта Рача својевремено стигао и асфалт. Даље се горе у брда морало макадамом који је испресецан потоцима и оптерећен великим успоном. Поред кућа Газдића, горе и сеоско гробље, па се и на овај и на онај свет, до крајњег одредишта, морало макадамом. Траса пута јесте била добро проширена, насипао се тампон у неколико наврата, али бујица кад крене или обилне летње кише све однеше доле до пруге. Остајале само вододерине. И било горе лети, него зими.

asfalt u gazdicima

Али тим мукама Газдића и осталих Рачана који користе сеоско гробље напокон дошао крај. Ових дана у захвату критична деоница пута. Асфалт већ стигао на пола пута, одозго од кућа, преостао само још део до пруге.

А у посету овом делу Раче и његовим мештанима стигао у среду, 19. новеембра, и први човек општине Лазар Рвовић са сарадницима да обиће радове, увери се у квалитет урађеног, честита мештанима, али чује и друге потребе и захтеве житеља ове приградске месне заједнице, јер су од града свега три – четири километра. Сада у потпуности повезани асфалтном подлогом.

Нова деоница асфалтног пута за Газдиће је у дужини од једног километра, ширина је 3 метра, а дебљина 6 центиметара. За 3000 квадрата утрошено је 430 тона асфлатне масе, за шта је са припременим радовима и насипањем из општинског буџета издвојено око 4 милиона динара.

Газдићи дочекали асфалт. Срећни и задовољни. По добром домаћинском обичају изнели и пиће и иће да се наздрави и прослави овај дан који ће засигурно значити и боље дане овог дела Раче, али останак и опстанак људи на овом подручју, па зашто не и повратак.

Због пруге односно пружног пропуста и његове неадекватне висине асфалт се морао претоварати на мање камионе, па је то делом успоравало и радове, али већ сутра, на Арађеловдан све ће бити завршено, па тако сада црна асфалтна трака поносно вијуга кроз камењар и високе борове, све горе до вековних огњишта Газдића који ће сада и лакше и брже стизати до својих породичних имања, а они из далека до свог најалепшег завичаја.