slideshow04

Прибоју одобрен пројекат унапређења енергетске ефикасности зграде Дома културе вредности 15 милиона динара

Општини Прибој одобрен је пројекат за повећање енергетске ефикасности зграде Дома културе „Пиво Караматијевић“, којим је конкурисала на Јавни позив за доделу средстава из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности Министарства рударства и енергетике Владе Републике Србије. Средства из овог Буџетског фонда, додељују се локалним самоуправама и градским општинама, ради ефикасног коришћења енергије у 2019. години.

Зграда Дома културе у Прибоју грађена је пре 60 година и зуб времена учинио је своје. Фасада зграде је оронула, а столарија је такође пропала у приличној мери, што свакако утиче на енергетску ефикасност самог објекта, а индиректно и на повећане трошкове локалне самоуправе као oснивача ове културне институције.

dom kulture odobren projekat ee

Одобрени пројект подразумева постављање нове фасаде на згради Дома култре укупне површине од 1195 квадрата и замену комплетне столарије. Пројектом је такође предвиђена и уградња пумпи са фрекфентном регулацијом у котларници на пелет, која, поред других јавних објеката, греје и Дом културе. Ове пумпе такође имају за циљ повећање енергетске ефикасности, како зграде Дома културе, тако и осталих објеката који се загревају новом котларницом на биомасу, у овом делу града. На тај начин смањиће се потрошња топлотне енергије, тиме и потрошња енергената, а крајњи ефекат је смањење трошкова овог буџетског корисника.

Пројекат је вредан непуних 15 милиона динара, од чега Министарство рударства и енергетике финасира 70 одсто средстава, а општина Прибој преосталих 30 одсто. Укупна вредност пројекта је 14.854.578,24 динара са ПДВ-ом.

Након спровођења тендерске процедуре и избора извођача, почетак реализације пројекта унапређења енергетске ефикасноти зграде Дома културе очекује се овог пролећа.

Подсетимо, ово је други пројекат из области енегетске ефикасности који у Прибоју финасира држава, након 2015. године и пројекта унапређења енергетске ефикасности на два спрата зграде Аутогране, такође у старом делу града, где је смештена Канцеларија за локални економски развој и бивша Дирекција за изградњу Прибоја.

Поред повећања енегетске ефиканоссти није занемарљив ни декоративни ефекат, јер на тај начин зграда Дома културе, као једна од најстаријих зграда у Старом Прибоју, добити сасвим нови изглед и сјај, а уклопиће се и у нови амбијент који се ствара реконструкцијом бившег хотела на Бријегу, као и започетим пројектом уређења фасада на пет зграда у главној улици овог дела града, што је поред визуелног ефекта, још један корак ка енергетској ефикасности зграда у Прибоју.