slideshow04

Пролећна акција чишћења Потпећког језера

У оквиру пролећног сређивања животне средине, прибојски еколози заједно са Моцарт фондацијом и Општином Прибој, спровели су акцију чишћења Потпећког језера од плутајућег отпада, а изградили су и приступни мол у језеру, како би се прикупљени отпад са последње ланчанице могао машински уклањати и током ниског водостаја, што до сада није био случај.

Река Лим је жила куцавица овог краја. Туристички бисер од његовог извора испод Проклетија до ушћа у реку Дрину, очаравајућа лепота модрозеленог Лима, коју с времена на време угрози људски немар и бахатост, у виду плутајућег отпада. Те количине знале су да се мере хиљадама кубика, да буду потенцијална еколошка бомба и да тако из долине Лима у свет одлазе ружне слике.

А да би се то неутралисало, пре коју годину, Министарство заштите животне средине Србије, заједно са локалним самоуправама Прибоја, Нове Вароши и Пријепоља, поставило је тзв. речне преграде или - плутајуће баријере, зване ланчанице, које заустављају даљи пролаз плутајућег отпада из горњег тока Лима, и не само што руже Потпећко језеро, већ и угрожавају рад хидроенергетских објеката низводно, пре свега ХЕ "Потпећ".

Последња ланчаница на Лиму, постављена је непуна три километра узводно од бране ХЕ "Потпећ", која на тај начин штити и само Потпећко језеро, које је истинска и још увек недовољно искоришћена туристичка дестинација. Иако ланчанце обављају своју сврху, у овом делу језера, повремено се, углавном при већем водостају, појаве одређене количнине плутајућег отпада по увалама, па су ових дана прибојски еколози опет организовали акцију чишћења језера од ланчанице до бране ХЕ "Потпећ". Акција је спроведена у координацији са Општином Прибој и Моцарт фондацијом.

Уз помоћ ове друштвено одговорне компаније, ових дана у језеру је изграђен и тзав.приступни мол, која ће ЕУ "Јастреб" омогућити машинско уклањање плутајућег отпада са прибојске ланчанице и током ниског водостаја.

Све су то кораци и радње, да нам наш Лим остане чист, без тона смећа и плутајућег отпада. Помаци из године у годину су видљиви, предузете мере институција и еколошких удружења дају резултате, али то све неће бити довољно, ако се у акцију заштите животне средине, у овом случају реке Лим, не укључимо сви и дамо свој пуни допринос, да заштититмо жилу куцавицу овог краја и туристички бисер Полимља.