slideshow04

Vesti

Karavan "Digitalna ekspedicija" boravio u Priboju

Karavan "Digitalna ekspedicija", 21. i 22. aprila, boravio je u Priboju i okupio sve generacije, koje su imale priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21 veka, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim aspektima i pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

"Lokalna samouprava u Priboju je među prvima uvela ePisarnicu, Sistem 48 sati, dobitnici smo i priznanja Šampion bezgotovinskog plaćanja, trenutno traje implementacija eAgrara, eUprave a u razradi je i eParlament", rekao je Boris Mrdović, predsednik SO Priboj, koji je u ime lokalne samourpave i zahvalio članovima Digitalne eksepdicije, što su na svom putu, izabrali baš naš grad.

"Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva i ulaže značajna sredstva u izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti. Cilj je da se stigne do svakog građanina ove zemlje, do svakog deteta i roditelja, i ono što danas vidimo u Priboju jeste kruna jednog velikog programa.", istakao je državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Milan Dobrijević.

"Cilj Digitalne ekspedicije je da se stigne do svakog građanina ove zemlje, do svakog deteta i roditelja, pa su zato i u Priboju realizovane obuke za ključne digitalne veštine za sve građane.", rekao je Lav Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu.

"Vlada Republike Srbije nastoji da svi građani Srbije imaju jednak pristup internetu i digitalnim uslugama i želi da stečeno znanje koriste u praksi na najbolji način.", poručila je Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Posebna pažnja tokom "Digitalne ekspedicije 2023" usmerena je na najstarije sugrađane, pa je tako u Udruženjeu penzionera u Priboju formiran i Digitalni kutak, za koji je Program Ujedinjenih nacija za razvoj, donirao dva računara i uređaj za štampanje i skeniranje. U njemu će se, nastaviti obuke za naše najstarije sugrađane.

Učenici osnovnih škola predstavljaju najrizičniju grupu u digitalnom svetu, pa je zbog toga, tokom ovog digitalnog karavana, održana i serija radionica koje se bave sigurnim korišćenjem interneta, kritičkim razmišljanjem i medijskom i digitalnom pismenošću, kako bi ova grupa bila što bolje informisana i zaštićena.

Karavan "Digitalna ekspedicija" se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, Američkom agencijom za međunarodni razvoj i evropskom organizacijom Propulsion.