slideshow04

Vesti

Za jačanje dualnog obrazovanja METŠ dobila opremu od 75 hiljada evra

Regionalna razvojna agencija "Zlatibor” iz Užica, u partnerstvu sa Inovaciono preduzetničkim centrom "Tehnopolis" iz Nikšića i Privrednom komorom Crne Gore, u narednih 16 meseci, realizovaće prekogranični projekat "BIJOND", vredan 255 hiljada evra, a koji će pospešiti dualno obrazoovanje a time i zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije i Crne Gore.

Kroz projekat će se raditi na unapređenju saradnje i znanja, kompetencija i radnog iskustva učenika, nezaposlenih i zaposlenih lica, što će doprineti kreiranju podsticajnog poslovnog okruženja za zapošljavanje mladih u prekograničnom području Srbije i Crne Gore, tokom 16 meseci sprovođenja prekograničnog projekta - "Bijond".

 

Projekat sufinansira Evropska unija sa gotovo 85 odsto ili nešto preko 216 hiljada evra, dok će preostali deo sredstava obezbediti partneri na projektu.

METŠ u Priboju biće nabavljena moderna oprema za robotiku i mehatroniku, u vrednosti od 75 hiljada evra.

Početna konferencija na projektu, održana je 8.juna u Nikšiću, kojoj su prisustvovali predstavnici svih učesnika u projektu, ali i učenici iz Priboja, Nove Varoši i Prijepolja.

Projekat će kroz različite aktivnosti pružiti podršku razvijanju relevantne onlajn platforme za mentorstvo i institucionalnu podršku u okviru start ap centara, a doprineće se jačanju stručnih znanja i kapaciteta Mašinsko – elektrotehničke škole u Priboju i Elektro – metalurške škole u Nikšiću, kroz kupovinu moderne opreme i izrade nastavnih programa za robotiku i mehatroniku.

Korišćenjem postojeće poslovne infrastrukture partnera na projektu, radiće se na izgradnji kapaciteta nezaposlenih lica sa obe strane granica, u skladu sa potrebama metalske industrije (CNC programiranje i obrada) i aktiviranjem start ap i inovacionog potencijala među mladom populacijom iz prekograničnog područja, kroz organizovanje niza podsticajnih događaja od start ap kampova i takmičenja, susreta i druženja, do studijske posete Austriji ili Nemačkoj.