slideshow04

Vesti

Završena deonica puta od 8,5 km od granice sa Crnom Gorom do Sastavaka

Meštani najudaljenijih sela u pribojskoj MZ Krajčinovići, ovih dana imaju razloga za zadovoljstvo. Rekonstrukcija prve ugovorene deonice puta, od granice sa Crnom Gorom preko Krajčinovića i Zabrnjice do Sastavaka, uspešno je završena. Na taj način ispunjava se i obećanje predsednika Republike Aleksandra Vučića, da će ovaj putni pravac, ukupne dužine oko 20 kilometara, etapu po etapu, biti potpuno rekonstruisan o trošku države Srbije.

 "Rekonstruisana je prva ugovorena deonica puta od 8,55 kilometara. Do Krajčinovića je širina puta pet metara, asfalt je širine četiri metra a debljine sedam cm, uz rigole od po pola metra sa obe strane puta. Širina puta od Krajčinovića je šest metara, kolovoz je 5,5 metara, uz rigolu od pola metra. Urađeni su i odvodni kanali, propusti, sređene škarpe", referiše Edib Hurić šef gradilišta Puteva Užice, kao izvođača radova.


Na ovoj deonici bila je i ranije asfaltna podloga, ali i prilično uska trasa puta. Sada sve izgleda i bolje i kvalitetnije, a novi put će biti u funkciji građana ovog kraja, da se ovo područje koliko je to moguće oživi, da se gorštacima koji su ostali na svojim vekovnim ognjištima približi centar njihove opštine i stvore bolji uslovi za razvoj, pre svega poljoprivrede, kako voćarstva ili ti malinarstva, tako i stočarstva, ali i zbog prirodnih lepota i gostoprimstva domaćina, i neiskorišćene šanse ovog kraja - seoskog turizma.

Žitelji ovog kraja zbog blizine, vekovima su bili naslonjeni na susedna Pljevlja u Crnoj Gori i Čajniče u Bosni i Hercegovini, sa kojima su povezani, rodbinskim, kumovskim, ali i poslovnim vezama. Nova i moderna saobraćajnica omogućiće će im, lakšu i bržu komunikaciju prema crnogorskom primorju, ali i prema Sarajevu. I nemaju sumnju da preostala deonica, od nešto preko 12 kilometara do Sastavaka, uskoro ne bude takođe rekonstruisana.

"Put je izvanredno odrađen, a omogućava nam i bolje kontakte sa komšijama iz Pljevalja i Čajniča. Rekonstrukciju puta obećao je predsednik Republike Aleksandr Vučić, a znate kad on nešto obeća, to se i ispuni. Tako da se uskoro može očekivati nastavak radova na rekonstrukciji preostalog dela puta do Sastavaka", ističe Luka Cvijović, odbornik u SO Priboj, iz ovog kraja.

Reka Poblaćnica je žila kucavica ovog kraja, ali asfaltni put koji vijuga pored nje, je kičma putne infrastrukture ovog podneblja i još veća šansa oporavka ali i daljeg napretka žitelja u dolini Poblaćnice.

Sredstva za rekonstrukciju puta od granice sa Crnom Gorom do Sastavka u potpunosti obezbeđuje država Srbija.