slideshow04

Одржана 34. седница Општинског већа

Данас је са почетком у 9 часова одржано 34. по реду заседање Општинског већа општине Прибој. На дневном реду осим најважније тачке Предлога Одлуке о буџету општине Прибој за 2014. годину, нашли су се и Програми пословања јавних предузећа и установа за 2014. годину.

Поводом прве тачке дневног реда, Предлога Одлуке о буџету општине Прибој, седници је присуствовала Рада Милинковић, руководилац одељења за буџет. У свом уводном излагању, чланове Већа упознала је са разлозима малог закашњења по питању разматрања и утврђивања буџета за 2014. годину. Према њеним речима, разлог је и више него оправдан, јер се чекало упутство надлежног Министарства, које је доспело тек 10.10.2013. године. Руководилац одељења за буџет је мишљења да је ово добар буџет, имајући у виду да је планирано само оно што се може исплатити, док су текући расходи реални и најнеопходнији. Она је подсетила чланове Општинског већа на забрану Владе Србије на нова запошљавања у јавном сектору, која ће важити до 2015. године, истичући да је, обзиром да се ограничава и број привремено ангажованих радника на 10 одсто укупног броја запослених, општина Прибој у том смислу испоштовала лимите. Образлажући буџетске ставке и планиране капиталне издатке, упознала је већнике са планираном инвестицијом од 40 милиона динара, за куповину хотела Бић. Осим тога, новине су и издвајања за плаћање вртића за треће дете као и издаци за вештачку оплодњу. Председавајући, председник општине Прибој, Лазар Рвовић образложио је разлоге за улажење у причу око куповине хотела Бић. Он је истакао да је пресудан интерес Општине у смислу што нема много заинтересованих страна и да се може ући у куповину и са мањим парама, а увек постоји могућност адаптације истог новцем добијеним пројектима. Рвовић је био мишљења да не треба дозволити да хотел пропадне, а такође је рекао да се већ ушло у разговоре са Машинским факултетом, који је заинтересован за оснивање издвојеног одељења. Обзиром на то да објекат има око 4 хиљаде квадратних метара, могао би део простора да се определи и за смештај студената, као и део за отварање још једне високошколске установе. На предлог Општинског већа, у планираном буџету направљене су одређене измене, па је тако за елементарне непогоде, уместо 9 умањено за 2 милиона и планирано је 7, за ЈП Топлана уместо 5 планирана су 2 милиона. Такође, планирање куповине машина за Дирекцију за изградњу Прибоја није усвојено, па је на конто тога одбијено 4 милиона и 700 хиљада динара. Са планираним новим расходима и улагањима и то за Регионалну санитарну депонију "Бањица" 6 милиона и 500 хиљада, за спомен обележје у Сјеверину милион ипо, за јавне радове 3 милиона, за вантелесну оплодњу 2,5 милиона и боравак 3.детета у вртићу 2,5 милиона, планирани буџет за 2014. годину износи 751.046.684,00 динара. Буџет је усвојен једногласно и послат Скупштини општине на усвајање, а такође је усвојена Одлука о агажовању овлашћеног екстерног ревизора за ревизију завршног рачуна за 2013. годину.
Након усвајања Предлога Одлуке о буџету за 2014. годину, чланови Већа су утврдили и послали на усвајање програме пословања јавних предузећа и установа за 2014. годину. Након завршеног 34. по реду заседања Општинског већа, планирано је Скупштинско заседање за половину следеће седмице.

Дневни ред седнице можете погледати овде.

sednica veca3