slideshow04

Одржана 36. седница Општинског већа општине Прибој

Данашње, 36. по реду заседање Општинског већа општине Прибој отворио је председавајући, председник општине Прибој Лазар Рвовић. На дневном реду нашло се шест тачака, укључујући и текућа питања, а данас су се разматрали и утврђивали предлози Одлука о престанку важења Одлуке о оснивању Фонда за развој пољопривреде општине Прибој, о месечном износу стипендије за талентоване студенте и броју студената који остварују право на стипендију за школску 2013./2014. годину, а утврђена је и Прелиминарна ранг листа за доделу студентске помоћи. Такође, донет је Закључак о додели новчане помоћи супружницима за вантелесну оплодњу у 2014. години и разматран је Предлог измена и допуна финансијског плана Програма Фонда за развој општине Прибој за 2014. годину.

Поводом прве тачке дневног реда, утврђивања предлога Одлуке о престанку важења Одлуке о оснивању Фонда за развој пољопривреде општине Прибој, председник Општине, Лазар Рвовић подсетио је присутне на чињеницу да је Фонд основан скупштинском Одлуком и да је као такав основан са циљем да подстиче развој пољопривреде и развоја села. Основан је на сугестију Министарства пољопривреде, уз званичан допис и препоруку али и подстицај, обзиром на то да се Министарство обавезало да локалним самоуправама које оснују фондове и предвиде одређена средства за њих, издвоји исто толико новца. У првом позиву, такав подстицај од Министарства није испоштован, тако да су издвајања за пољопривреду углавном била из општинског буџета. Председник Рвовић је рекао, да би било веома неодговорно да Фонд није основан у том моменту, када је постојала званична препорука али и обећање за додатни подстицај од ресорног Министарства. Уз констатацију да смо сведоци да је и сама Влада одустала од оваквог начина улагања у пољопривреду, као и то да смо дошли до тачке да је Фонд за развој пољопривреде постао предмет полемисања на скоро сваком скуштинском заседању, Рвовић је рекао да се укидањем Фонда за развој пољопривреде не укидају средства предвиђена буџетом. Напротив, средства ће бити искоришћена на прави и транспарентан начин, у виду субвенција или у виду капиталног пољопривредног пројекта. Доношењем ове Одлуке, која се нашла на данашњем заседању, престаје да постоји Фонд за развој пољопривреде општине Прибој и престају са радом органи Фонда. Одлука је усвојена.
Данас је утврђен и предлог Одлуке о месечном износу стипендије за талентоване студенте и броју студената који остварују право на стипендију за школску 2013./2014. годину. Предлог преседника Општине, да то буде 10 стипендија у 10 једнаких месечних рата од по 12.000 динара прихваћен је једногласно.
Поводом треће тачке дневног реда, утврђивања Прелиминарне ранг листе за доделу студентске помоћи, седници Већа присуствовала је Наташа Јановић, иначе референт за образовање у Општинској управи. Прелиминарна ранг листа је утвђена, закључно са оквирно 100 студената и као таква биће јавна до доношења коначне ранг листе.
Данас је донет и Закључак о додели новчане помоћи паровима за вантелесну оплодњу у 2014. години, којим су предвиђена средства у буџету општине Прибој у износу од 2.500.000 динара. Висина новчане помоћи износи 185.000 динара по пару, а исплаћује се у једнократном износу. Услови су да пар има држвљанство Републике Србије и пребивалиште на територији општине Прибој најмање годину дана, да су без успеха имали два покушаја вантелесне оплодње која су финансирана из средстава Републичког фонда за здравствено осигурање, као и да су у поступку неког од наредних покушаја вантелесне оплодње.
Чланови Већа данас су разматрали и Предлог измена и допуна финансијског плана Програма Фонда за развој општине Прибој за 2014. годину, који су утврдили и послали Скупштини општине на усвајање.

Дневни ред седнице можете погледати овде.
opstinsko vece 2014