slideshow04

Општина Прибој потписница Европске повеље о родној равноправности

Београд, 7.12.2015. - У оквиру пројекта Европски прогрес, који има за циљ да допринесе одрживом развоју југоистока и југозапада Србије, 34 општине су потписале Европску повељу о родној равноправности.

То су учинили: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница, Тутин, Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац.
Повеља је потписана приликом уручивања Плакета о Европској повељи за родну равноправност председницима 34 општине у Србији, на скупу "Родна равноправност на локалном нивоу", који је одржан у хотелу "Метропол", а догађај је организовала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена – UN women, уз финансијску подршку ЕУ и Владе Швајцарске кроз развојни програм Европски прогрес.
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, а која је свечано уручила плакете, том приликом је изјавила да данас мањи проценат запослених жена у односу на мушкарце у Србији говори о томе да су жене и даље у неравноправном положају.
Михајловић је, приликом уручивања плакета о Европској повељи за родну равноправност председницима 34 општине у Србији, рекла да је запосленост жена у Србији 35, а мушкараца 50 одсто, и да су жене у лошијем положају у јужној и источној Србији него на северу земље.
Она је такође подсетила на то да су ове године 34 жене убијене у породичном насиљу, и најавила да ће Координационо тело за родну равноправност прогласити 2016. за годину борбе против насиља над женама у Србији.
Земље које не користе потенцијал жена не могу брзо да се развијају, оценила је Михајловић и изнела уверење да би Србија могла да има већи привредни раст уколико би имала више запослених жена.
Према њеним речима, буџет за 2016. годину биће родно сензитиван, при чему ће први пут у Србији постојати родно буџетирање.
Она је напоменула да је припремљен и нови закон о родној равноправности, као и пратећа стратегија и акциони план, уз напомену да је у читав тај процес неопходно укључити и јединице локалне самоуправе.
Михајловић је подсетила на то да је Влада прошле године формирала Координационо тело за родну равноправност на нивоу потпредседника Владе, са циљем укључивања жена у политички, економски и друштвени живот.
Она је уједно поручила да институције морају да раде заједно, али да је важно да се и мушкарци укључе у борбу за родну равноправност.
Михајловић је, нагласивши да морају да постоје савети за родну равноправност у општинама, предочила да су у сто локалних самоуправа у Србији већ основана таква тела са циљем постизања једнаких услова за жене.
Извор: www.srbija.gov.rs

rodna-ravnopravnost-na-lokalnom-nivou-2015